Vse več kmetov se vključuje v sistem nadzora ekološkega kmetovanja. Foto: MMC/Mojca in Jani Luštrek
Vse več kmetov se vključuje v sistem nadzora ekološkega kmetovanja. Foto: MMC/Mojca in Jani Luštrek

Lani je bilo v sistem nadzora ekološkega kmetovanja vključenih 3.049 kmetij, od tega jih je 2.232 že pridobilo status ekološke kmetije, kar je šest odstotkov več kot leta 2012, kažejo podatki Sursa. Površina kmetijskih zemljišč v omenjenem sistemu je lani obsegala 38.664 hektarjev ali osem odstotkov vseh kmetijskih zemljišč v uporabi. Glede na leto 2012 pa se je najizraziteje povečala površina zemljišč, namenjenih za ekološko pridelavo zelenjadnic, melon in jagod (za 27 odstotkov) ter za ekološke vinograde (za 24 odstotkov).

Na kmetijskih zemljiščih z ekološkim statusom je bilo skupaj pridelanih 78.846 ton pridelkov oz. 15 odstotkov več kot v letu 2012. Najizraziteje se je povečal pridelek oljk (110 odstotkov), zelenjadnic, melon in jagod (73 odstotkov), sadja (51 odstotkov) in grozdja (43 odstotkov).

Vse več živali v ekološki reji
Tudi število živali v ekološki reji je bilo lani večje kot v letu 2012, razen pri ovcah (tri odstotke manj). Najbolj pa se je povečalo število ekološko rejenih prašičev (13 odstotkov), najmanj pa število kuncev (dva odstotka).

Zelo pa se je povečal obseg vzreje vodnih organizmov. V letu 2012 je bilo vzrejenih le 1.150 rib, v letu 2013 pa je ta številka poskočila že na 18.850 rib in 90.000 školjk. Manj je bilo tudi mase mesa živali iz ekološke reje, zaklanih v ekoloških klavnicah. Zaradi pomanjkanja ekoloških klavnic se namreč veliko mesa živali iz ekološke reje še vedno prodaja kot meso iz konvencionalne reje. Občutno večja kot v prejšnjem letu je bila masa prašičjega in kozjega mesa ter mesa kopitarjev, vendar so bile to še vedno majhne količine.

Količina namolzenega mleka živali v ekološki reji je bila za sedem odstotkov večja kot v prejšnjem letu. Zelo se je povečala ekološka proizvodnja konzumnih jajc - rejci so pridelali čez 12 milijonov jajc, kar je več kot trikrat več kot v letu 2012.