Kad meni, da je zaradi suma škodljivih in negospodarnih ravnanj smiselno izvesti posebno revizijo, ki bo podlaga za preveritev odgovornosti organov upravljanja in poslovanja. Foto: MMC RTV SLO
Kad meni, da je zaradi suma škodljivih in negospodarnih ravnanj smiselno izvesti posebno revizijo, ki bo podlaga za preveritev odgovornosti organov upravljanja in poslovanja. Foto: MMC RTV SLO
Stjepan Miklaužić, predsednik podjetniškega sindikata Steklarske nove
Steklarska nova
Upanje je ugasnilo - po 60 letih proizvodnje. Foto: MMC RTV SLO
Steklo
Delavcem preostane le še zagon proizvodnje na lončenih pečeh, kar ohranja minimalno možnost, da se kadna peč zažene pozneje, je dejal predsednik podjetniškega sindikata Stjepan Miklaužić. Foto: MMC RTV SLO
Steklarska peč
Vnovičen zagon kadnih peči v steklarski industriji ni običajna praksa, je dejal Andrej Zupan (Steklarska, proizvodnja stekla). Ocenil je, da bi bilo za ponoven zagon ohlajene peči potrebnih 700 tisoč evrov, vprašljiva pa bi bila tudi življenjska doba peči in kakovost proizvedenega stekla. Foto: EPA
GEN-I s predlogom za Steklarsko novo

Čeprav je proizvodnja v Steklarski novi ugasnila, so se predstavniki zaposlenih sešli s predstavniki Kada, nekdanjega večinskega lastnika steklarne. Zaveza Kada, da bi družbi, ki bi prevzela upravljanje sredstev Steklarske nove, zagotovila do 100 tisoč evrov obratnega kapitala, še drži, vendar pa mora dogovor s ključnimi partnerji skleniti vodstvo družbe Steklarska, proizvodnja stekla, je po sestanku dejal predsednik uprave Kada Borut Jamnik.

Kot je znano, so v steklarni proizvodnjo po več kot 60 letih delovanja ustavili. Elektro Celje in Geoplin, upnika Steklarske nove v stečaju, namreč nista bila pripravljena sofinancirati zagona proizvodnje. Predstavniki Kapitalske družbe so to potezo sicer označili za nerazumno in izrazili zaskrbljenost zaradi nepripravljenosti sodelovanja ključnih dobaviteljev.

Na tokratnem sestanku so razčistili, da bi Geoplin plin lahko dobavljal z zamikom plačila, še vedno pa ni dokončnega dogovora o zavarovanju plačil, ki ga morata doseči Geoplin in direktor Steklarske, proizvodnje stekla Andrej Zupan. Ta bi lahko bila zavarovana z izvoznimi terjatvami, vstopom vseh partnerjev v dobavne pogodbe ali kako drugače, je dejal Jamnik. Alojz Stana, direktor Geoplina, je sicer dejal, da odgovora na svojo ponudbo še niso dobili.

Gen - I ponuja elektriko
Oglasil se je tudi ponudnik električne energije Gen - I, ki je sporočil, da bi bil ob morebitnem dogovoru med direktorjem družbe Steklarska, proizvodnja stekla, stečajnim upraviteljem, preostalimi dobavitelji in Kadom pripravljen pristopiti k podpisu najemne pogodbe ter za šest mesecev zagotavljati dobavo električne energije z odloženim plačilom.

Za novo družbo dogovorov ni
Kljub temu, da Kad svoje ponudbe ni umaknil in je pripravil dogovor, po katerem vse strani v podjetje vstopajo pod enakimi pogoji, pa je Zupan dejal, da niso uspeli doseči sprejmljivega dogovora. Peč naj bi tako ohladili do konca, opreme pa Steklarska, proizvodnja stekla ne bo najela.

Družba Steklarska, proizvodnja stekla je sicer napovedala možnost najema opreme in proizvodnje Steklarske nove, ki je od maja letos v stečaju. Za zagon proizvodnje bi potrebovala okrog 350.000 evrov. Podjetje je imelo v načrtu v prvi fazi zaposliti 70 delavcev, njegovi predstavniki pa so presodili, da imajo za vnovičen zagon proizvodnje dovolj naročil.

Kad predlaga posebno revizijo poslovanja
Kad, edini družbenik podjetja Steklarska nova v stečaju, pa zaradi "suma negospodarnih in škodljivih ravnanj" stečajnemu upravitelju predlaga revizijo za obdobje od 2005 do 2008. Kad sumi, da se je negospodarno ravnanje dogajalo pri sklepanju nekaterih poslov, posledici tega pa sta oškodovanje delavcev in družbe ter zmanjšanje stečajne mase. Kad bo stroške posebne revizije poravnal sam.

Kad bo posebno revizijo plačal sam
Steklarska nova naj bi po mnenju Kada v obdobju med letoma 2005 in 2008 izvedla nekatere poslovne transakcije, ki naj ne bi bile v skladu z določbami zakona o gospodarskih družbah in naj bi povzročile znižanje vrednosti sredstev ter poslabšanje finančnega položaja družbe. Revizija naj bi bila "podlaga za preveritev odgovornosti organov upravljanja in poslovanja", so povedali na Kadu.

Poseben poudarek revizije bo na preveritvi obračunavanja in plačevanja prispevkov, ki jih je družba dolžna plačevati, najemanju in dajanju posojil, vodenju zalog zagotovljenih izdelkov in vodenju ter izvrševanju posameznih pravnih dejanj na podlagi potrjene prisilne poravnave v letu 2005. Nepravilnosti v okviru izvajanja teh deajvnosti naj bi namreč po mnenju Kada poslabšalo finančni položaj Steklarske Nove in jo nato privedlo v stečaj.

Stjepan Miklaužić, predsednik podjetniškega sindikata Steklarske nove
GEN-I s predlogom za Steklarsko novo