Srbski premier Vučić, ki je prejšnjo nedeljo zmagal na predsedniških volitvah, obljublja pomoč za srbska podjetja v okviru koncerna Agrokor. Foto: Reuters
Srbski premier Vučić, ki je prejšnjo nedeljo zmagal na predsedniških volitvah, obljublja pomoč za srbska podjetja v okviru koncerna Agrokor. Foto: Reuters
Agrokor
O težavah Agrokorja se bo Vučić pogovarjal s slovenskim kolegom Mirom Cerarjem. Foto: EPA

Kot je dejal, v Srbiji za zdaj nimajo težav zaradi krize poslovanja v Agrokorju, a si tudi ne želijo, da bi jih imeli. "Ne moremo in ne bomo se vsi potopili z Agrokorjem," je povedal Vučić na novinarski konferenci po srečanju s srbskimi dobavitelji Mercatorja S, ki je del Agrokorja.

Srbske potrošnike in dobavitelje je pozval, naj zaupajo Mercatorju S, saj "skorajda ni zamujanja z izplačili dobaviteljem". Na drugi strani pa ima Agrokor za približno dve milijardi evrov dolgov do hrvaških dobaviteljev, je dodal Vučić.

Po napovedih Vučića bodo uvedli zaščitne ukrepe in ne bodo dovolili, da bi denar iz srbskih podjetij odtekal iz Srbije, so poročali srbski mediji. Premier ni želel razkriti podrobnosti, delavcem pa je sporočil, da lahko "mirno spijo", ker je Mercator v Srbiji "dobro podjetje".

Pojasnil je, da so tveganja za Srbijo v Bosni in Hercegovini, ker je Konzum tam neposredno povezan s krizo poslovanja Agrokorja na Hrvaškem.

Vučić s Cerarjem
Vučić se bo po napovedih o Agrokorju danes pogovarjal s predsednikom slovenske vlade Mirom Cerarjem, ker so "za Srbijo odnosi s Slovenijo pomembni". "Pomembno je, da postavimo oviro vsem problemom, ki so na Hrvaškem," je dejal Vučić.

Agrokor zaposluje v Srbiji približno 12.000 delavcev, od tega jih je v Mercatorju S nekaj manj kot 9.000. Preostali delajo v podjetjih Frikom, Dijamant in Mivela.