Na pariškem avtomobilskem salonu so nemški proizvajalci zelo optimistični. Volkswagen je imel v prvih devetih letošnjih mesecih rekordno prodajo, medtem ko je BMW septembra povišal prodajo za 19 odstotkov. Tudi Daimler pričakuje rekordne septembrske rezultate. Vseeno so se BMW-jeve delnice v petek dopoldne pocenile za dva odstotka, saj bo moralo podjetje v ZDA zaradi težav z zavornim sistemom odpoklicati skoraj 200 tisoč vozil. Foto: BMW
Na pariškem avtomobilskem salonu so nemški proizvajalci zelo optimistični. Volkswagen je imel v prvih devetih letošnjih mesecih rekordno prodajo, medtem ko je BMW septembra povišal prodajo za 19 odstotkov. Tudi Daimler pričakuje rekordne septembrske rezultate. Vseeno so se BMW-jeve delnice v petek dopoldne pocenile za dva odstotka, saj bo moralo podjetje v ZDA zaradi težav z zavornim sistemom odpoklicati skoraj 200 tisoč vozil. Foto: BMW
Borza
V četrtek so se Boeingove delnice podražile za odstotek in se med 30 delnicami, ki sestavljajo elitni Dow Jones, najbolje odrezale. Proizvajalec leta je pomiril vlagatelje, da letni dobiček zaradi zamud pri letalu 747-8 Freighter ne bo ogrožen. Foto: Reuters


Čeprav številni analitiki po imenitni septembrski rasti Wall Streetu napovedujejo kratkoročni popravek navzdol, ta na veselje lastnikov delnic kar noče priti. V četrtek se je indeks Dow Jones (10.788 točk) povzpel za 0,44 odstotka, saj nekaj svežih podatkov razkriva, da gre gospodarstvu bolje od pričakovanj. Število prosilcev za denarno nadomestilo v času brezposelnosti se je znižalo, popravljena ocena o rasti ameriškega BDP-ja pa je bila višja od napovedi - rast v drugem četrtletju je bila v resnici 1,7-odstotna.

Spodbudna vrednost PMI-indeksa na Kitajskem
Vse kaže, da v ZDA ne bo nove recesije, spodbudni podatki pa so danes prišli tudi iz drugega največjega svetovnega gospodarstva. Po poletnem zastoju je kitajska proizvodnja spet dobila zagon, kaže indeks nabavnih menedžerjev (znan po kratici PMI), ki je z avgustovskih 51,7 porasel na 53,8 točke. Nad mejo 50, ki pomeni ločnico med rastjo in padanjem, je že 19. mesec zapored. Evropske borze so po štirih dneh rdečih številk le švignile kvišku in pozabile na težave irskih javnih financ in bančnega sektorja. Samo včeraj je cena delnic banke Allied Irish Banks padla za skoraj osem odstotkov, potem ko je finančni minister napovedal, da bo morala država prevzeti večinski delež v banki.

V portfelju vse večji delež delnic
Septembra je Dow Jones poskočil za 7,7 odstotka, kar pomeni največjo septembrsko rast v zadnjih 71 letih. Razplet je presenetljiv, saj september velja za najslabši borzni mesec v letu. Zdaj se nekateri toliko bolj bojijo oktobra, vendar utegnejo indeksi nadaljevati rast, saj je pričakovati spodbudne objave četrtletnih poslovnih rezultatov. Želja kupovati delnice se povečuje. Reutersova anketa je pokazala, da so institucionalni vlagatelji prejšnji mesec delež delnic v portfelju okrepili na najvišjo raven v zadnjih treh mesecih, istočasno pa zmanjšali izpostavljenost obveznicam in gotovini.

Tečaji delnic v prvi kotaciji:

KRKA

-0,31 % 63,32 EUR
PETROL-0,31 %250,11
GORENJE-0,46 % 12,94
TELEKOM-0,47 %89,23
MERCATOR-2,60 % 146,76
LUKA-0,80 %16,04
NOVA KBM-0,48 %10,30
INTEREUROPA+0,27 %3,70


BP bo spet plačeval dividende

Preverimo, katere delnice so zaznamovale četrtkovo trgovanje. Nokiine so porasle za 2,2 odstotka, saj na trg končno prihaja pametni telefon N8, ki naj bi konkuriral iPhonu. Zavarovalnica AIG, ki je leta 2008 preživela le zaradi izdatne državne pomoči, je v sodelovanju z ameriško vlado predstavila načrt za odplačilo 182 milijard davkoplačevalskega denarja. Delnice so poskočile za 4,4 odstotka. BP, ki namerava prihodnje leto spet izplačevati dividende, se je podražil za 1,6 odstotka. Zvečer so v zunajborznem trgovanju delnice podjetja Hewlett-Packard padle za tri odstotke, potem ko je HP za novega predsednika uprave imenoval Lea Apothekra.

Po rekordnem tednu spet navzdol
Na Ljubljanski borzi so vlagatelji prejšnji teden, ko je indeks SBI TOP porasel za (letos rekordnih) 3,2 odstotka, morda dobili upanje, toda nizek promet je narekoval previdnost. In res, ta teden je šlo spet večinoma navzdol, vključno z današnjim dnem. Indeks SBI TOP (824 točk) se je ob pocenitvi vseh šestih delnic, ki ta indeks sestavljajo, znižal za 0,84 odstotka, na tedenski ravni pa za dobra dva odstotka. Mercatorjeve delnice, ki so na krilih prevzemnih špekulacij septembra občutno pridobivale, so se pocenile za 2,56 odstotka in zdrsnile vse do 146,3 evra. Največ prometa, dobrih 500 tisoč evrov, je bilo s Krkinimi delnicami, ki pod 63 evrov niso pogledale.