AP300 je enoznačni tlačnovodni reaktor z zmogljivostjo 300 megavatov. Foto: Reuters
AP300 je enoznačni tlačnovodni reaktor z zmogljivostjo 300 megavatov. Foto: Reuters

Kot so pojasnili v podjetju, katerega oprema se uporablja v Nuklearni elektrarni Krško, je mali modularni reaktor AP300 kompaktna, modularno zgrajena enota, ki izkorišča inovacije in znanje iz Westinghousovih tradicionalnih reaktorjev AP1000. Uporabljal bo identično tehnologijo, vključno z glavno opremo, strukturnimi komponentami, pasivno varnostjo, preverjenim gorivom ter sistemi instrumentacije in regulacije.

"AP300 bo uporabljal zrelo dobavno verigo, izkušnje s področja gradnje, možnosti hitrega sledenja obremenitvi ter preizkušene postopke obratovanja in upravljanja ter najboljše prakse iz 18 let varnega obratovanja reaktorjev AP1000," so poudarili v ameriški družbi, ki je trenutno v lasti kanadskih vlagateljev.

Napredni varnostni sistem po njihovih pojasnilih tako tudi v primeru AP300 samodejno doseže varno ustavitev brez posredovanja operaterja in odpravlja potrebo po nadomestnem napajanju in hlajenju. Ob tem naj bi bil tako kot AP1000 zasnovan za več kot 80 let trajanja.

Sorodna novica Poraba električne energije se bo do leta 2050 podvojila. Je JEK2 res edina rešitev za zeleni prehod?

"AP300 je edini mali modularni reaktor, ki je na voljo in temelji na že uporabljeni, delujoči in napredni reaktorski tehnologiji," so v sporočilu za javnost povzeli predsednika in izvršnega direktorja Westinghousa Patricka Fragmana.

Kot so dodali, AP300 ponuja zanesljivo, varno in čisto električno energijo ter dodatne funkcionalnosti, kot sta daljinsko ogrevanje in razsoljevanje vode. "Zaradi sposobnosti hitrega sledenja obremenitvi je idealen za integracijo z obnovljivimi viri. Prav tako bo utrl pot k vodikovemu gospodarstvu, saj bo omogočil stroškovno učinkovito in čisto proizvodnjo vodika, integrirano z elektrarno," so še zapisali.

Mali modularni reaktorji se omenjajo kot ena od možnosti prihodnje uporabe jedrske energije v Sloveniji. Ker pa je tehnologija še na začetku komercializacije, potrebe po energiji pa bodo v prihodnje močno narasle, zagovorniki uporabe jedrske tehnologije poudarjajo, da ni prava alternativa za gradnjo novega tradicionalnega reaktorja (JEK 2) v Krškem.

Ta bi imel po načrtih moč 1,1 gigavata, med interesenti za dobavitelja tehnologije pa se poleg Westinghousa z reaktorjem AP1000 omenjata še francoski energetski velikan EDF in južnokorejski KHNP, mogoča je tudi vključitev japonskega Mitsubishija.