V spomin na sprejeto resolucijo o pomorski usmerjenosti Slovenije 7. marca zaznamujemo dan pomorstva. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
V spomin na sprejeto resolucijo o pomorski usmerjenosti Slovenije 7. marca zaznamujemo dan pomorstva. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

"Gre za izjemno pridobitev," je za Televizijo Slovenija dejal direktor uprave RS za pomorstvo Jadran Klinec. Kot je pojasnil, novi Center za varnost in nadzor prometa na morju, ki je v prostorih uprave za pomorstvo, prinaša številne novosti, ki bodo olajšale nadzor in povečale varnost. "Novosti so predvsem v opremi, ki je na voljo pristaniškim nadzornikom za upravljanje prometa in zagotavljanje varnosti na morju. Ta sistem omogoča kar 60-odstotono možnost zmanjšanja nastanka nesreče, kar pomeni, da si lahko korak pred nesrečo," je Klinec dejal v pogovoru z novinarjem Deanom Jelačinom.

Kot največjo pridobitev je direktor pomorske uprave omenil glavne senzorje, predvsem radar, ki je namenjen tako zaznavanju plovil kot tudi oljčnih madežev. "Postavljen je na strateški lokaciji, tako da ne pokriva le koprskega, ampak tudi tržaški zaliv. Imamo možnost, da nesrečo vidimo tudi v sosednjem zalivu," je dejal Klinec.

Minister Vrtovec je dejal, da je vzpostavitev novega centra dodaten korak k vzpostavitvi sistema za nadzor plovbe. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Minister Vrtovec je dejal, da je vzpostavitev novega centra dodaten korak k vzpostavitvi sistema za nadzor plovbe. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Pomembna pridobitev je tudi videonadzor oziroma termovizija, ki bo prišla prav predvsem v primerih iskanja in reševanja. "Velikokrat se zgodi, da iščemo pogrešanega in to orodje znatno izboljša oziroma pripomore k iskanju," je pojasnil. Novi so tudi detektorji radijskih frekvenc. "V poletni sezoni se dogaja, da se otroci igrajo z gumbom za klic v sili oziroma ga po nesreči sprožijo. S tem sistemom je to mogoče detektirati, ker ob vsaki taki sprožitvi moramo sprožiti iskano akcijo," je pojasnil Klinec.

Nadzornikom bodo v veliko pomoč tudi novi vremenski senzorji, ki bodo izboljšali napovedi neviht, ki botrujejo največ nesrečam. Ob tem bodo za dodaten nadzor poskrbeli avtomatski alarmi. "Vrisali smo plovne poti in ob vsaki deviaciji oziroma odstopanju bo zazvonil alarm, če bo ladja šla iz cone, ki je zanjo dovoljena," je dejal direktor uprave za pomorstvo in dodal, da bodo na ta način lahko spremljali tudi, ali se ladje držijo predpisanih hitrosti plovbe.

Dodaten korak k vzpostavitvi sistema za nadzor plovbe

Center za varnost in nadzor prometa na morju je uradno odprl minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Kot ocenjuje minister, je 2,3 milijona evrov vredna investicija pomembna ne le za naše pomorstvo, ampak tudi za Slovenijo v celoti. Investicija, ki je bila znatno financirana tudi z evropskimi sredstvi, je bila vodena transparentno in učinkovito, predvsem pa vzpostavitev centra zagotavlja večjo varnost v našem morskem bazenu, je ob slovesnem odprtju centra poudaril minister Vrtovec. Današnji dogodek je še toliko pomembnejši, saj smo tik pred nedeljsko obeležitvijo dneva pomorstva in s tem tudi 30. obletnice sprejema resolucije o pomorski usmeritvi Slovenije, je še spomnil minister.

Nov center za nadzor prometa na morju