Gostinstvo in turizem sta panogi, kjer so delovniki dolgi in plače nizke, zato primanjkuje ustrezno usposobljenega osebja. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Gostinstvo in turizem sta panogi, kjer so delovniki dolgi in plače nizke, zato primanjkuje ustrezno usposobljenega osebja. Foto: freedigitalphotos.net

Gre za specifično in zelo zahtevno panogo, kjer je premalo ustrezno usposobljene delovne sile, kar je med drugim posledica slabih plač in narave dela, sta se na novinarski konferenci strinjala generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole in generalna sekretarka Sindikata gostinstva in turizma Slovenije Karmen Leban.

Napovedala sta skupni projekt, v okviru katerega bi oblikovali nov plačni model v gostinstvu. Poleg prenizkih plač so težava tudi presežki ur, ki bi morali biti vsaj plačane, če se že ne morejo izkoristiti, je povedala Lebanova in dodala, da imajo težave s spoštovanjem pravil glede delovnega časa tudi v podjetjih v lasti države.

Več prožnosti in praktičnega dela
Smole pa je poudaril, da delodajalci v konicah delavcem ne morejo zagotoviti odmorov skladno z zakonom. Zato si želi, da bi se zakon prilagodil, ampak ne da bi pravice omejevali, ampak da bi omogočili večjo prožnost. Ta bi po njegovem mnenju pripomogla tudi k reševanju razširjenega dela na črno in veliko študentskega dela.

Dodal je, da ne želijo lažjega odpuščanja, ampak zakonska določila, ki bodo upoštevala posebnosti panoge in jih bodo delodajalci lahko spoštovali ter bodo konkurenčni delodajalcem v drugih državah. Prav tako si želijo več praktičnega dela v procesu izobraževanja, saj prihaja do "prepada" med usposobljenostjo kandidatov, ki končajo šolanje, in zahtevami delodajalcev.

Velika večina na minimalni plači
Za zakonske spremembe bo potreben tristranski socialni dialog, v panogi pa jih čaka tudi dvostransko dogovarjanje, saj konec prihodnjega leta poteče veljavnost panožne kolektivne pogodbe. Ob tem, ko se plače že štiri leta niso povečale, Lebanova pričakuje, da bodo letos naredili "vsaj en majhen korak" pri plačah in nagrajevanju delavcev, ki so izpeljali uspešno turistično sezono.

V panogi je po podatkih sindikata zaposlenih okoli 28.000 ljudi, pri čemer je večina pogodb, sklenjenih v zadnjih treh letih, za določen čas. V več kot 40 odstotkih vsega dela v panogi pa naj bi šlo za sezonsko delo, delo s krajšim delovnim časom in delo na črno. Povprečna plača zaposlenih v gostinstvu je konec julija znašala 1.075 evrov bruto oz. okoli 760 evrov neto. Najvišja je v sektorju nastanitev, kjer v povprečju znaša okoli 1.200 evrov bruto, najnižja pa za delo v lokalih, bifejih, restavracijah, kjer je v povprečju 860 evrov bruto. Sindikat predvideva, da je na minimalni plači vsaj 25.000 zaposlenih.