V petek je bila cena nafte WTI z dobavo v maju dobrih 18 dolarjev, danes pa je sledil popoln zlom, kot ga ni bilo, vse odkar so aprila 1983 začeli s to vrsto nafte sklepati terminske pogodbe: cena je padla za 300 odstotkov in šla krepko v negativno območje. Foto: Reuters
V petek je bila cena nafte WTI z dobavo v maju dobrih 18 dolarjev, danes pa je sledil popoln zlom, kot ga ni bilo, vse odkar so aprila 1983 začeli s to vrsto nafte sklepati terminske pogodbe: cena je padla za 300 odstotkov in šla krepko v negativno območje. Foto: Reuters

Kolaps je povezan s posebno naravo terminskih pogodb (v primeru "majske" nafte WTI, kjer je šla cena pod 0 dolarjev, terminske pogodbe zapadejo jutri) in seveda z zaprtjem velikega dela gospodarske dejavnosti v razvitem svetu, kar je na naftnem trgu povzročilo neizmeren šok na strani povpraševanja. Kazalo je sicer, da bo nedavni dogovor skupine OPEC+ o temeljitem znižanju proizvodnje (za 9,7 milijona 159-litrskih sodov dnevno v maju in juniju) umiril strasti in uravnovesil trg, toda nafta ob rekordni presežni ponudbi še naprej izgublja.

Padli tabuji: cena padla za več kot 100 odstotkov
Danes so tako trgovci lahko le nemo spremljali, kako so šle terminske pogodbe za nafto WTI z dobavo v maju zgodaj popoldne pod 10 dolarjev za sod (najmanj po letu 1986), nato pod en dolar, po 20. uri pa so padli vsi tabuji, saj se je z nafto trgovalo po negativni ceni 37 dolarjev za 159-litrski sod. Primerov, ko bi cena kakšnega investicijskega razreda padla za več kot 100 odstotkov, so v zgodovini sila redki, naj pa ob tem opozorimo, da gre za trgovanje s terminskimi pogodbami. Na črpalkah gotovo ne bomo videli negativnega predznaka pri cenah goriva.

V torek zapadejo terminske pogodbe
Dogajanje je pri lahki nafti WTI z dobavo v maju tako ekstremno predvsem zato, ker v torek potečejo terminske pogodbe in so se jih želeli številni prodajalci na vsak način znebiti. Morda so špekulirali, da bodo v zadnjem hipu še lahko iztržili več, pa so se ušteli. Ob nizkem prometu (večina trgovcev je pozornost že preusmerila na terminske pogodbe, ki zapadejo čez mesec dni) so bila nihanja še izrazitejša. Ker na fizičnem trgu nafta WTI trenutno ob povsem polnih skladiščih in krepko nižjem povraševanju menja lastnika po tako rekoč vsakršni ceni, ki je višja od nič dolarjev, je takšen zgodovinski zlom še lažje razumeti. Razmere pri trgovanju s terminskimi pogodbami za nafto WTI z dobavo v juniju (pogodbe zapadejo 19. maja) so vsekakor manj spektakularne, a še vedno močno zaostrene: cena je padla za dobrih 15 odstotkov, na nekaj več kot 20 dolarjev.

Nazaj v 90. leta

Mednarodna agencija za energijo je pred dnevi v rednem mesečnem poročilu napovedala, da bo aprilski padec povpraševanja dosegel kar povprečno 29 milijonov sodov dnevno, s čimer bo na ravni iz leta 1995.

Sorodna novica Nafta kljub dogovoru strmo navzdol, zlato v evrih rekordno visoko

Kam z vsemi presežki nafte?
Če karikiramo: trenutno v ZDA nihče ni tako neumen, da bi si kratkoročno (za prihodnjih nekaj tednov) želel fizične dostave nafte, zato bo v skladišču surove nafte v Cushingu v Oklahomi počasi zmanjkalo prostora, saj je vsak teden tam dodatnih 16 milijonov 159-litrskih sodov. Če bo šlo tako naprej, v drugi polovici maja ali pa na začetku junija preprosto ne bo več prostora za skladiščenje nafte. Tudi tankerji po vsem svetu so polni nafte, trenutno po svetovnih morjih plujejo s skupaj 160 milijoni sodov nafte, kar je dvakrat več kot pred dvema tednoma. Tudi cena severnomorske nafte brent (ta ima po svetu največjo veljavo) z dobavo v juniju je močno padla in se spustila na dobrih 25 dolarjev, a je še vedno dobro desetino višje, kot je bila konec marca.