Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predvidoma 10. avgusta bo zavod znova izplačal povračila nadomestil plač z naslova čakanja na delo na podlagi prvega protikoronskega zakona in njegove novele, torej za čas med marcem in majem, pa tudi z naslova tretjega protikoronskega zakona, ki je shemo subvencioniranja čakanja na delo doma predvidel za junij.

Prva povračila nadomestil plač z naslova skrajšanega delovnega časa, ki ga je prav tako vzpostavil tretji protikoronski zakon, pri čemer so subvencije na voljo do konca letošnjega leta, bodo medtem nakazana predvidoma 10. septembra.

Tedaj bi lahko zavod izplačal tudi prva povračila za čakanje na delo po četrtem protikoronskem zakonu, ki je ta ukrep predvidel še do konca julija z možnostjo podaljšanja do konca septembra. Časovnica nakazil bo sicer odvisna od tega, ali bodo pravočasno oddani zahtevki za povračilo stroškov, so pojasnili na zavodu.

Do delnega povračila nadomestila plače za začasno čakanje na delo so upravičeni delodajalci, ki jim bodo po njihovih predvidevanjih prihodki letos zaradi epidemije medletno upadli za več kot 10 odstotkov. Subvencija znaša 80 odstotkov plače zaposlenega.

V shemo skrajšanega delovnika se medtem lahko vključijo delodajalci, ki po svojem mnenju najmanj 10 odstotkom zaposlenim mesečno ne morejo zagotavljati najmanj 90 odstotkov dela. Subvencije za zaposlene so fiksne in mesečno znašajo 112, 224, 336 oziroma 448 evrov – odvisno od tega, za koliko je skrajšan njihov delovnik.

Nadomestila za karanteno

Četrti protikoronski sveženj pa je znova uvedel tudi državne subvencije za primer odsotnosti zaposlenih zaradi karantene. Višina nadomestila je po novem odvisna od vzroka za izdajo odločbe o karanteni.

Delavec, ki mu je odrejena karantena zaradi stika z okuženo osebo v okviru opravljanja dela za delodajalca in ne more delati od doma, ima pravico do 100-odstotnega nadomestila plače, delavec, ki se odpravi v državo na zelenem ali rumenem seznamu in mu je ob prihodu v Slovenijo odrejena karantena, ali delavec, ki mu je odrejena karantena zaradi stika z okuženo osebo zunaj opravljanja dela, pa do nadomestila v višini 80 odstotkov plače.

Delavec, ki mu je bila odrejena karantena zaradi odhoda v državo, ki je na rdečem seznamu, pa praviloma ni upravičen do nadomestila.

Zavod za zaposlovanje je do preteklega četrtka za državne subvencije po protikoronski zakonodaji (čakanje na delo, skrajšani delovnik in karantena) skupaj prejel 73.409 vlog za 408.210 ljudi.