Kruh se bo najverjetneje podražil oktobra ali novembra. Foto: EPA
Kruh se bo najverjetneje podražil oktobra ali novembra. Foto: EPA
Kmetje in pšenica
Kmetje imajo "zgodbe o jari kači" o odkupnih cenah pšenice dovolj. Foto: MMC RTV SLO
Kruh bo dražji

Glavni vzrok za napovedane podražitve je rast cene pšenice na svetovnih borzah, kar naj bi bila posledica požarov in suše v Rusiji, ki je največja izvoznica pšenice, je za TV Slovenija poročala Tadeja Anžlovar. Podražitev kruha so za zdaj napovedali v Žitu in Pekarni Blatnik (v slednji govorijo o dvigu cen od 10 do 15 odstotkov). Ali bodo dvignili cene, se bodo trgovci sicer večinoma odločali v drugi polovici avgusta, dvig pa bo odvisen od dogajanja na trgih.

Povprečen Slovenec bo za kruh porabil 10 evrov več na leto
Če se bodo napovedi uresničile, bodo kupci dvig cen kruha občutili oktobra ali novembra. Povprečen Slovenec bo zanj porabil 10 evrov letno več kot zdaj.

Na drugi strani pa slovenski kmetje še vedno ugotavljajo, da so odkupne cene pšenice prenizke, zato bi radi že ob jesenski setvi vedeli, koliko bodo z njo lahko zaslužili. Letos za tono krušne pšenice prejmejo 120 evrov.

Naš namen ni, da bi se zgodba o odkupu pšenice vsako leto ponavljala kot zgodba o jari kači, je dejal predsednik Sindikata kmetov Slovenije Roman Žveglič. "Mi si želimo, da bi kmet vedel, kaj bo vplivalo na odkupno ceno pšenice in kakšen bo vpliv budimpeške in dunajske borze na to ceno," je še povedal in dodal, da kmetje sami na odkupno ceno ne morejo vplivati oziroma so vezani na nasprotno stran, a mlinsko-predelovalna industrija si dogovora z njimi ne želi.

Po njegovih besedah je tudi letošnjo odkupno ceno pšenice določila prav mlinsko-predelovalna industrija, in sicer v višini 120 evrov za tono krušne pšenice. Ob tem je Žveglič poudaril, da se je tudi pred desetimi leti cena gibala od 110 do 120 evrov za tono, a tedaj je bila cena za kilogram kruha v trgovini precej nižja od današnje, ki znaša 1,85 evra za kilogram.

"Optimalna cena 150 evrov za tono"
Sindikat kmetov Slovenije bo na urad za varstvo konkurence sicer naslovil predlog, naj preveri, ali je pri določanju letošnje odkupne cene pšenice šlo za kartelni dogovor med mlinsko-predelovalnimi podjetji. Zahtevali bodo še, da urad preveri, ali je s stališča konkurenčnosti početje države, ki je silose oziroma blagovne rezerve predala v uporabo omenjeni industriji, sporno dejanje.

Optimalna cena pšenice, ki jo je izračunal Kmetijski inštitut Slovenije, bi po besedah Žvegliča morala znašati 150 evrov za tono, za kmete pa bi bila še zmeraj sprejemljiva cena 140 evrov za tono krušne pšenice.

Kruh bo dražji