Slovenija bo sledila lanskemu pozitivnemu saldu v javnih financah. Foto: Pixabay
Slovenija bo sledila lanskemu pozitivnemu saldu v javnih financah. Foto: Pixabay

Lani je presežek po izračunih statističnega urada dosegel 0,1 odstotka bruto domačega proizvoda oziroma 28 milijonov evrov. Slovenija je tako lani prvič v zgodovini izravnala javne finance. Tudi ocena dolga države ob koncu lanskega leta ostaja enaka, 31,859 milijarde evrov ali 74,1 odstotka BDP-ja.

Ob koncu letošnjega leta bo dolg države po napovedih finančnega ministrstva znašal 32,147 milijarde evrov oz. 70,3 odstotka BDP-ja.

Za leto 2019 ministrstvo za finance načrtuje 0,2-odstoten javnofinančni presežek, dolg države pa naj bi se znižal na 66,6 odstotka BDP-ja, kar nominalno znaša nekaj več kot 32 milijard evrov.

Proračunski načrt je vlada pred dnevi poslala v Bruselj. Finančno ministrstvo napoveduje, da bo Slovenija letos imela primanjkljaj v vrednosti 0,2 odstotka BDP-ja, prihodnje leto pa se bo primanjkljaj poglobil, in sicer na 0,9 odstotka BDP-ja. Poslabšanje javnofinančnega salda sicer Sloveniji napoveduje tudi Mednarodni finančni sklad.

Proračun za leto 2019 je DZ sprejel že novembra lani, finančni minister Andrej Bertoncelj pa je že napovedal, da bo potreben rebalans proračuna, v katerega bodo vključili tiste ukrepe iz koalicijskega sporazuma, o katerih se bodo uskladili. Medtem ko naj bi Evropska komisija pozvala Italijo k pojasnilom glede proračuna za leto 2019, Slovenija tega ne pričakuje.