Za najem mariborskega letališča je prispela le ena ponudba, ki jo je oddal zdajšnji najemnik, družba Aerodrom Maribor, ki je od nedavnega v lasti azijskih vlagateljev. Foto: BoBo
Za najem mariborskega letališča je prispela le ena ponudba, ki jo je oddal zdajšnji najemnik, družba Aerodrom Maribor, ki je od nedavnega v lasti azijskih vlagateljev. Foto: BoBo
Le ena ponudba za najem letališča Maribor

Jože Thaler, vodja komisije, ki je bedela nad javnim odpiranjem ponudb, je povedal, da bo končna odločitev znana v 15 dneh. Komisijo namreč čaka vsebinski pregled priloge k oddani ponudbi. Thaler je dodal, da bi si želeli več ponudb, a v tem postopku nihče več ne more konkurirati. Kot je razkril, so pričakovali vsaj še eno ponudbo, saj so te dni prejeli pismo od enega izmed potencialnih ponudnikov, ki se je zanimal za najem letališča, a ponudbe do izteka roka niso prejeli. Tako bodo zdaj obravnavali zgolj eno ponudbo, ker pa vsebine še niso podrobno pregledali, Thaler ne more napovedati, ali je s tem letališče že dobilo dolgoročnega upravljavca.

Družba Aerodrom Maribor, ki je od nedavnega v lasti podjetja SHS Aviation - zračni promet, ki je v lasti s kitajskimi vlagatelji povezanega kanadsko-nizozemskega kapitala, je v ponudbi za najem letališke infrastrukture ponudila 95.000 evrov mesečne najemnine, kot so zahtevali razpisni pogoji. Ob tem so se zavezali tudi k zagotovitvi 1,54 milijona potnikov in 82.000 ton tovornega prometa, ob tem pa za naslednjih pet let napovedali investicije v skupni vrednosti skoraj 139 milijonov evrov.

Direktorja Aerodroma Maribor ne pričakujeta zapletov
Odpiranja ponudb sta se udeležila tudi oba direktorja Aerodroma Maribor Ladimir Brolih in Boris Bobek, ki sta bila zadovoljna s tem, da nista imela konkurence, ob tem pa pričakujeta, da bo njihova ponudba ocenjena za pozitivno, saj je v skladu z razpisno dokumentacijo.

"Naša ponudba je nastala na zahtevo novih lastnikov, ki imajo veliko ambicijo - z mariborskega letališča narediti pravo zgodbo," je o tem, kako bodo uresničili visoke cilje, dejal Brolih in tudi zanikal, da bi imeli v družbi z okoli 30 zaposlenimi že tretjega direktorja, kot so poročali nekateri mediji. Uradno za zdaj družbo še vedno vodita z Bobkom.

Časopis Večer je sicer poročal, da je ameriški investitor WAB International, ki je skušal tudi kupiti Aerodrom Maribor, zanimal pa se je tudi za najem letališča, podvomil o poštenosti razpisa, zaradi česar so se s pismom obrnili celo na predsednika vlade Mira Cerarja. Na ministrstvu za infrastrukturo sicer takšne očitke zavračajo, Brolih pa ne pričakuje zapletov, saj potencialni prijavitelj ponudbe na razpis ni oddal.

Le ena ponudba za najem letališča Maribor