Trošenje gospodinjstev bodo krepila gibanja na trgu dela, ki so ugodna. Foto: Pixabay
Trošenje gospodinjstev bodo krepila gibanja na trgu dela, ki so ugodna. Foto: Pixabay

Ponudbo so oddala družbe Marcelino za 17.841,20 evra, April 8 za 47.250,60 evra in Formitas Creative za 84.905,90 evra, vse z DDV-jem, sta poročala časopis Finance in televizija POP TV.

Kot je ministrstvo navedlo v povabilu k sodelovanju, bo pravočasno prispele ponudbe razvrstilo glede na merilo in preverilo njihovo ustreznost z vidika zagotavljanja naročnikovih zahtev, nato pa bo preverilo, ali so izpolnjeni pogoji za sodelovanje najugodnejšega ponudnika.

Predvideno je, da bo izvajalec vzpostavil posebno spletno stran, na kateri bo na 14 dni objavljal aktualne cene izbranih živil po trgovcih v Sloveniji, in sicer v obdobju od 1. septembra 2022 do 31. marca 2023. Predvideno je tudi, da bo na začetku, na sredini in na koncu tega obdobja spremljal cene izbranih živil v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem.

V košarico bodo uvrščeni izdelki iz 15 skupin osnovnih živil – pšenična bela moka, beli kruh in testenine, goveji in svinjski zrezki ter piščančji file, mleko, tekoči jogurt, sir in maslo, jajca, jabolka, krompir, sončnično olje in beli sladkor – cene se bodo spremljale za do pet živil v vsaki skupini, torej skupno za do 75 živil, če jih ima trgovec toliko v svoji ponudbi.

Točne opredelitve posameznih proizvodov, za katere se bodo spremljale cene, bo izbrani izvajalec določil po predhodnem posnetku stanja proizvodov pri trgovcih, kjer se bo pripravil končni seznam. Tega bo moral uskladiti z ministrstvom, pripravljen pa mora biti do 8. septembra.

Katere trgovce bodo spremljali?

Cene bodo spremljali pri trgovcih Mercator, Spar, Tuš in Engrotuš, Hofer, Lidl in Eurospin, določa razpisna dokumentacija.

Prvo spremljanje cen naj bi izvedli najpozneje 12. septembra, spletna stran mora biti vzpostavljena najpozneje 15. septembra.

Spletna stran bo morala omogočiti iskanje oz. primerjavo po skupinah osnovnih živil, imenu posameznega živila, imenu proizvajalca, poreklu, izpostavljenosti, blagovni znamki, zaščitnem znaku, maloprodajni ceni ter trenutni akciji in datumu, kdaj je bila ta cena popisana, ter po imenu trgovca.