Ruska banka Sberbank je največja upnica Agrokorja. Po poročanju hrvaških medijev naj bi ji v dogovoru o poravnavi pripadlo 39 odstotkov Agrokorja. Foto: Reuters
Ruska banka Sberbank je največja upnica Agrokorja. Po poročanju hrvaških medijev naj bi ji v dogovoru o poravnavi pripadlo 39 odstotkov Agrokorja. Foto: Reuters
Konzum
Med drugim so hrvaškim dobaviteljem zagotovili, da bodo imeli v naslednjih petih letih prostor na policah Konzuma, slovenskega Mercatorja in srbske Idee. Foto: Reuters
Agrokorjevi upniki sprejeli dogovor o prestrukturiranju

Predstavnica velikih dobaviteljev v začasnem svetu upnikov in prokuristka družbe Kraš Marica Vidaković je po srečanju izredne uprave in članov začasnega sveta upnikov s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem izjavila, da poravnava ne pomeni konca dela v Agrokorju. Navedla je, da je najtežji in najobsežnejši del za njimi, sledi pa čas za implementacijo in sklenitev postopka, po katerem pričakujejo, da bodo podjetja normalno delovala.

Pogodbo o poravnavi, sprejeto več kot 14 mesecev od uvedbe hrvaškega zakona o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih, mora potrditi še zagrebško gospodarsko sodišče. Celotni dokument poravnave obsega 7.000 strani, obravnavo na sodišču pa je po poročanju hrvaških medijev pričakovati 4. julija. Rok za končno potrditev poravnave poteče 10. julija.

Glede na to, da je poravnavo potrdil začasni svet upnikov in ne redni svet upnikov, je mogoče pričakovati izpodbijanja na sodiščih, ki bi jo lahko sprožili nezadovoljni upniki. Med najbolj nezadovoljnimi je rovinjska Adris skupina, ki meni, da je bila poravnava nepoštena. Adris terja od Agrokorja približno milijardo kun (135 milijonov evrov).

Lastnikom obveznic 25 odstotkov
Sberbank, ki je največji upnik Agrokorja, bo imel v novem Agrokorju 39-odstotni delež, VTB pa osemodstotni delež. Lastnikom obveznic bo pripadlo 25 odstotkov novega koncerna. Približno 12 odstotkov bodo dobile banke, ki delujejo na Hrvaškem, kot so Zagrebačka banka, Splitska banka in OTP banka, medtem ko si bodo dobavitelji ter posojilodajalci – med drugim družbe Saponia, Franck in Sokol Marić – razdelili po štiri odstotke vrednosti novega Agrokorja.

Med drugim so hrvaškim dobaviteljem zagotovili, da bodo imeli v naslednjih petih letih prostor na policah Konzuma, slovenskega Mercatorja in srbske Idee.

Vrednost Agrokorja je ocenjena na 2,8 milijarde evrov, približno 90 odstotkov pa odpade na deset podjetij znotraj koncerna Agrokor. Od 77 podjetij iz sestave Agrokorja je 27 solventnih.

Sberbank lahko delnice Mercatorje zamenja
Največji upnik Sberbank bo imel možnost zamenjave 18 delnic Mercatorja za delnice novega Agrokorja, če bodo izpolnjeni določeni pogoji, je danes poročal Jutarnji list. Večernji list pa omenja, da bo Sberbank dobil 1,6-odstotni delež koncerna v zameno za delnice Mercatorja.

Mercator sicer ne bo mogel postati del novega Agrokorja, če se s tem ne bo strinjalo vseh 55 Mercatorjevih bank upnic, med katerimi so tudi velike slovenske banke v državni lasti na čelu z NLB-jem.

Delo: Izvzem Mercatorja iz novega Agrokorja?
Časopis Delo je danes poročal tudi, da se v Sloveniji, med drugim v strokovnem svetu, ki ga je izključno za vprašanje usode Mercatorja znotraj finančnega prestrukturiranja Agrokorja ustanovil gospodarski minister Zdravko Počivalšek in v katerem sedita med drugim prva moža Modre zavarovalnice Borut Jamnik in NLB-ja Blaž Brodnjak, preigravajo možnosti, kako bi največjega slovenskega trgovca izvzeli iz sistema Agrokorja, recimo tako, da bi ga kupil kak zasebni sklad. Zanimanje neuradno menda obstaja.

Agrokorjevi upniki sprejeli dogovor o prestrukturiranju