Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Če ne bi bilo poletnih neviht, ki so ozračje ohladile, bi betoniranje v Glinščici, tako kot pred dnevi, znova odložili. Izvajalci morajo biti namreč pozorni tudi na zunanjo temperaturo, ki ne sme presegati 29 stopinj Celzija. Roke bodo ujeli kljub rahlemu podaljšanju del zaradi gradnje opornika in dodatnega temeljenja, pravi direktor družbe 2TDK Pavle Hevka: "Dodatna pilotiranja so izvedena, zdaj se pilotira temelj, dodatno bo to stalo pol milijona. A ker smo pocenili objekt, se bo končna cena izravnala."

Foto: 2TDK
Foto: 2TDK

Ker so se materiali na svetovnem trgu podražili, Hevka zahtevkov izvajalcev po dodatnih plačilih ne izključuje: "Pričakujemo jih, a za glavna gradbena dela, je rok daljši in cene nihajo. Zato se bodo ob koncu gradnje cene izravnale, saj se na trgu že umirjajo."

V drugi polovici avgusta naj bi Yapi Merkezi začel dela pred Dekani. Zamudno je urejanje dokumentacije in dovoljenj za prihod turških delavcev. Hevka računa na večjo kooperativnost upravnih enot, ki so za to zadolžene. Na kraškem delu trase, to je pri Divači, se je že pokazal eden od pričakovanih kraških pojavov: "Ni kapnikov, ni Postojnska jama. A počakajmo, da krasoslovci opravljajo svoje delo."

Franjo Drole z Inštituta za raziskovanje Krasa nam je za Radio Slovenija po ogledu povedal, da gre za brezno. Globlje od 12 metrov jamarja pri ogledu nista šla, saj sta zaznala pline.