Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Obveznice so dostopne na 249 vpisnih mestih po državi prek petih distributerjev, bank NLB, Nova KBM, BKS in SKB ter borznoposredniške družbe Ilirika. V NLB-ju, Novi KBM in Iliriki so za Slovensko tiskovno agencijo izrazili zadovoljstvo nad povpraševanjem in navedli, da ni bilo težav pri vpisovanju.

Z NLB-ja so sporočili, da zneski vpisa segajo od nekaj tisoč do več deset tisoč evrov. "Veliko je tudi klicev strank, ki se naročajo na termine v prihodnjih dneh, kljub temu pa prevladujejo vpisi obveznic prek naše digitalne trgovalne platforme," so pojasnili. Težav pri vpisu niso zaznali.
Tudi v Novi KBM opažajo precej zanimanja. "Za zdaj vpisovanje poteka skladno s pričakovanji. V postopku ne zaznavamo težav," so dodali.

V borznoposredniški družbi Ilirika opažajo povečano zanimanje za odpiranje računov novih strank, predvsem prek spleta. "Trend povečevanja zanimanja opažamo že vse od začetka tedna, ko so stranke začele odpirati trgovalne račune, da bi se izognile gneči," so pojasnili.

Podrobnosti o ljudskih obveznicah

Vpisovanje ljudskih obveznic bo trajalo do 16. februarja do 12. ure. Na voljo so za vse polnoletne fizične osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji. Pozneje, ko bodo uvrščene na trgovanje na Ljubljanski borzi, bodo prosto prenosljive in jih bo lahko kupil kdor koli.

Državna sekretarka na ministrstvu za finance Nikolina Prah poudarja, da za državno obveznico, ki jo izdaja država, velja velika stopnja varnosti. "Država jamči za izpolnitev in jamči, da bo vsako leto izplačala 3,4-odstotne obresti," je Prah povedala za Radio Slovenija.

Izdaja ljudskih obveznic je po mnenju ekonomista Aljoše Valentinčiča priložnost, da slovenski mali vlagatelji, ki prihranke večinoma kopičijo v bankah, tam jih je že približno 29 milijard, vstopijo tudi na kapitalski trg.

"Ljudje zelo negativno gledajo na kapitalski trg, kot da je to zlo, ne pa dobro. Vsak premik v naši miselnosti bi bil dober," poudarja Valentinčič.

Skrajni čas je, da se naša država pridruži večini evropskih držav, ki se ne zadolžujejo izključno na tujih trgih, ampak tudi pri domačem prebivalstvu, ocenjuje izvršni direktor v Modri zavarovalnici Primož Cencelj: "In da bi imeli to tradicijo varčevanja v državne papirje, kot del naše notranje identitete, ne pa da bi imeli etos v tem, da denarja ne dam od sebe ali pa da je depozit edina pot, ko razmišljamo o prihodnosti denarja."

Za oddajo naročila za nakup obveznic mora vlagatelj pri banki ali borznoposredniški hiši odpreti trgovalni račun vrednostnih papirjev, če ga seveda še nima. Potrebuje osebni dokument, številko bančnega računa, davčno številko ter enotno matično številko občana. Stroški odprtja se glede na višino vplačila gibljejo od slabih 10 do 53 evrov.

Da bi omogočili sodelovanje čim večjemu številu vlagateljev, je minimalni znesek vpisa določen pri 1000 evrov oz. pri vrednosti ene obveznice, maksimalni pa pri 100.000 evrov (100 obveznic). Pozneje, ko bodo uvrščene na trgovanje na Ljubljansko borzo, omejitev glede obsega trgovanja ne bo.

Obveznice bodo v izplačilo zapadle konec februarja 2027.

Finančno ministrstvo želi spodbuditi zanimanje državljanov

Z ministrstva za finance so ob začetku vpisovanja obveznic sporočili, da želijo z izdajo državnih obveznic spodbuditi zanimanje državljanov, ki da še vedno premalo poznajo možnosti varčevanja na trgu kapitala.

Z naložbo v državne obveznice lahko državljani ob višjem donosu, kot ga trenutno dosežejo z denarnimi vlogami, po navedbah ministrstva dosežejo še večjo razpršenost in raznovrstnost svojih naložb in zmanjšajo tveganje. Cilj je tako spodbuditi trajno participacijo fizičnih oseb v takšnih instrumentih, ne zgolj priložnostno oziroma enkratno.

"Obveznice predstavljajo manj tvegano naložbo in bodo vodene ter poplačane skladno z najvišjimi standardi transparentnosti in zaščite vlagateljev, kot vse do zdaj izdane obveznice Republike Slovenije," so še zagotovili na ministrstvu za finance.

Vse, kar morate vedeti o ljudski obveznici