Postopek za okoljevarstveno dovoljenje se utegne precej zaplesti, časovno čez rok, ki ga je zastavila Magna. Foto: BoBo
Postopek za okoljevarstveno dovoljenje se utegne precej zaplesti, časovno čez rok, ki ga je zastavila Magna. Foto: BoBo

Ena izmed takih je pridobitev nadomestnih kmetijskih zemljišč, do nakupa katerih so upravičeni tisti, ki so občini prodali kmetijska zemljišča ali bi bili razlaščeni zaradi graditve te lakirnice.

Občina Hoče - Slivnica v prvi fazi projekta – za postavitev lakirnice na 15 hektarjih – od 40 lastnikov, povečini nekmetov, odkupuje kmetijska zemljišča po enotni ceni, odvisno do bonitete zemljišča. Z večino, razen s štirimi, je občina že podpisala pogodbe

"Te štiri naj bi bile realizirane, ko bo pripravila zemljišča v Račah država oziroma sklad kmetijskih gozdov in zemljišč," je napovedal tamkajšnji župan Marko Soršak.

Sklad je od kmetov prejel šest vlog za nakup nadomestnih zemljišč v obsegu 14 hektarjev, nekaj zemljišč je na območju Rogoze, nekaj na območju Rač, kjer so zemljišča že obremenjena z zakupom.

Zadeve skušajo reševati sporazumno, pravi direktorica sklada Irena Šinko. "En zakupnik je že podal delno odpoved zakupne pogodbe, en zakupnik pa je še ni dal oziroma jo pogojuje s predčasnim podaljšanjem zakupne pogodbe."

Eden izmed kmetov, Rado Lobnik, ki pogodbe o predaji zemljišč občini še ni podpisal, pravi, da zahteva sočasno menjavo pogodb pri notarju: "Če ne dobim možnosti nakupa drugih zemljišč, jaz svojih zemljišč ne bom prodal."

Vprašanje, ki si ga zastavljajo tisti, ki so občini že prodali zemljišča, pa je, ali bodo, če si Magna premisli, najemali še do nedavna lastna zemljišča? Še bolj kot z nadomestnimi zemljišči pa celoten projekt pod vprašaj postavlja postopek pridobivanja okoljevarstvenega dovoljenja, ki ga Magna pričakuje do 1. julija.