Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc. Foto: BoBo
Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc. Foto: BoBo

Turistične bone je lani kot obliko pomoči turistični panogi, ki jo je močno prizadela pandemija covida-19, prinesel tretji protikoronski zakon. Prejeli so jih vsi prebivalci Slovenije, in sicer mladoletni v vrednosti 50 evrov, odrasli pa za 200 evrov. Uporabiti jih je mogoče za prenočitve oz. prenočitve z zajtrkom v nastanitvenih obratih, in sicer od 19. junija do zaprtja nastanitvenih obratov v drugem valu covida-19 konec oktobra.

Sprva naj bi boni veljali do konca lanskega leta, a je vlada njihovo veljavnost decembra podaljšala do konca leta 2021.

Skupno število bonov je 2.047.261, njihova skupna vrednost pa nekaj manj kot 356,9 milijona evrov. Od tega je bilo do 28. novembra deloma ali v celoti unovčenih 932.900 bonov v skupni višini 127,9 milijona evrov. Neporabljenih torej ostaja še za 228,9 milijona evrov bonov.

Boni rešili sezono

Turistični boni so marsikje, zlasti na Obali, v gorskih destinacijah in termah, rešili poletno turistično sezono, drugim destinacijam, zlasti mestnim in tradicionalno bolj priljubljenim pri tujcih, pa skorajda niso prinesli učinka.

Mnogo je bilo pozivov, naj se možnost uporabe bonov razširi iz prenočitev oz. prenočitev z zajtrkom na drugo turistično ponudbo, denimo znamenitosti , gostinske storitve, vstopnice in podobno. Naj bo turistične bone mogoče izkoristiti za turistična vodenja, so pozvali tudi turistični vodniki.

Novinarsko konferenco je organiziralo Društvo regionalnih turističnih vodnikov Slovenije.