Prodaji sladkih pijač se očitno rišejo še slabši časi. Foto: BoBo
Prodaji sladkih pijač se očitno rišejo še slabši časi. Foto: BoBo

Ministrstvo je deležnikom za pripombe na zakonski predlog dalo na voljo zelo kratek rok, in sicer le teden dni. Pripombe morajo biti oddane do 8. decembra. Prav tako se bo po pričakovanjih ministrstva davek prevalil na porabnike, cene pijač pa naj bi se zvišale za 10 odstotkov. Glede na to, da poraba sladkih brezalkoholnih pijač v svetu upada, Slovenija ni izjema, je vprašanje, ali bodo porabniki v Sloveniji ta strošek pripravljeni sprejeti na svoja pleča.
Predvidene trošarine iz zakonskega predloga so naslednje:

- 0,050 evra na liter brezalkoholne pijače z vsebnostjo sladkorja nad 10 g/l do vključno 50 g/l,
- 0,075 evra na liter brezalkoholne pijače z vsebnostjo sladkorja nad 50 g/l do vključno 100 g/l,
- 0,100 evra na liter brezalkoholne pijače z vsebnostjo sladkorja več kakor 100 g/l,
- 0,100 evra na liter brezalkoholne pijače z vsebnostjo sladil,
- 0,100 evra na liter pripravka za pijače v obliki sirupa,
- 0,100 evra na kilogram pripravkov za pijače v obliki praškov tablet ali v drugih oblikah,
- 0,200 evra na liter energijske pijače.

Posebna trošarina pa ne bo veljala za vode in mineralne vode brez dodanega sladkorja in sladil, sadne in zelenjavne sokove, nektarje, brezalkoholna piva brez dodatka brezalkoholne pijače ali z njim, brezalkoholne pijače, ki so slajene s steviol glikozidi, ter živila za dojenčke, majhne otroke in za posebne zdravstvene namene.

Če kupite v trgovini, je blago, če kupite v lokalu, je storitev
Trenutna ureditev brezalkoholne pijače obremenjuje z 9,5-odstotnim DDV-jem pri nakupu v trgovini oz. 22-odstotnim DDV-jem v lokalih. Dodatna obremenitev naj bi navrgla 4,7 milijona evrov letno. Osnutek zakona ob tem kot poglavitni cilj obdavčitve sladkih pijač izpostavlja upočasnitev rasti porabe sladkih brezalkoholnih pijač, s čimer naj bi prispevali k manjšemu vnosu enostavnih in prostih sladkorjev v prehrano ljudi, dolgoročno pa k zboljšanju zdravstvenega stanja predvsem mlajše populacije, ki v pretežni meri posega po teh pijačah.

Predstavniki gospodarstva so sicer že takoj ob napovedi dodatnih trošarin odločno nasprotovali predlogu. Poudarili so, da celotna panoga že zdaj posluje z izgubo, nova obremenitev pa bi jo potopila in povzročila izgubo več sto delovnih mest. Vlado so ob tem vprašali, ali je to njen načrt zmanjševanja brezposelnosti in vlečenja države iz krize.

Iz našega arhiva: Sladki ubijalec (29. maj 2014)