V ZSSS-ju so kritični. Foto: BoBo
V ZSSS-ju so kritični. Foto: BoBo

Na to so se ta teden kritično odzvali v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), ministrstvo za delo pa je premik naprej napovedalo za januar.

Inšpektorat RS za delo že leta zaznava številne kršitve zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki se kažejo kot zlorabe pri odmorih, počitkih, nadurah. Te kršitve so med najpogostejšimi ugotovljenimi. Lani so jih inšpektorji ugotovili 337.

Inšpektorji za delo na terenu opažajo, da so evidence delovnega časa velikokrat prirejene, pogosto se vodijo dvojno. Na drugi strani se dogaja to, da delodajalci želijo uporabljati fleksibilno razporejanje delovnega časa, vendar za to nimajo potrebnega znanja in tako evidenc ne vodijo pravilno. Še vedno so tudi primeri, da ima delavec odmor oziroma počitek v evidencah označen, dejansko pa opravlja v tem času delo, je razvidno iz zadnjega letnega poročila inšpektorata.

Zaradi tovrstnih kršitev je bila spomladi 2019 vzpostavljena posebna pogajalska skupina socialnih partnerjev v okviru Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), ki pa je delo sklenila šele letos jeseni.

Luka Mesec. Foto: BoBo
Luka Mesec. Foto: BoBo

Elektronsko dokumentiranje prisotnosti za vse?

Resna pogajanja so namreč stekla šele, ko je ministrstvo za delo pod vodstvom Luke Mesca poleti v javno obravnavo poslalo osnutek zakona, ki pa je ob interpretaciji, da bi morali vsi zaposleni, ne glede na naravo dela ali panogo, elektronsko označiti svojo prisotnost na delu, povzročil precej hude krvi med delodajalci. Med drugim so trdili, da rešitve prinašajo dodatno birokracijo in stroške, ne sledijo pa novim oblikam dela.

Socialni partnerji so se nato dogovorili, da elektronske evidence zaradi nekaterih kršiteljev delovne zakonodaje ne bodo obvezne za vsa podjetja, temveč jih bodo morale zagotoviti tri vrste podjetij – kršilci delovne zakonodaje, podjetja, kjer bo sklenjen dogovor o tem med delodajalcem in zaposlenimi, in podjetja, kjer bo inšpektorat zaznal nepravilnosti pri zapisovanju časa ali izplačevanju nadur. Slednjim bo to za dve leti naloženo kot sankcija.

Mesec je ob septembrski uskladitvi na ESS-ju napovedal skorajšnjo obravnavo novele na vladi in v DZ-ju, a se to vse do danes ni zgodilo, ob kar so se na novinarski konferenci ta teden obregnili tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Kot je dejal izvršni sekretar ZSSS-ja Andrej Zorko, ne razumejo zastoja. "Pričakujemo, da vlada usklajen zakon nemudoma pošlje v DZ," je poudaril.

Na ministrstvu za delo so na povpraševanje STA-ja, kje se zapleta, odgovorili, da je bil osnutek novele v vladno obravnavo poslan 16. decembra, na vrsto pa naj bi prišel na začetku prihodnjega leta. "Po sprejetju na vladi pa se začne obravnava v DZ-ju," so dodali. "Od uvrstitve gradiva v terminski načrt dela v DZ-ju je odvisen nadaljnji potek obravnave predloga, pričakujemo pa, da bo obravnava predpisa dokončno zaključena v prvih mesecih prihodnjega leta," so sklenili.