Oddajanje v kratkoročni najem je praktično usahnilo. Foto: BoBo
Oddajanje v kratkoročni najem je praktično usahnilo. Foto: BoBo

Nepremičninske družbe zagotavljajo zgolj tiste storitve, ki se lahko izvajajo brez stika s strankami, nekatere pa so, tudi iz previdnosti, popolnoma zaustavile poslovanje, je povedal direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami pri GZS-ju Boštjan Udovič. Ukrepi sicer na poslovanje med gospodarskimi subjekti načeloma ne vplivajo, zato se ti posli lahko nemoteno izvajajo, piše novinar Slovenske tiskovne agencije Jure Bernard.

Vsi čakajo, kdaj bo konec 'karantene', in tudi cene bodo odvisne od časa trajanja 'karantene'.

Zoran Đukić, Stoja Trade

"Kljub vsemu navedenemu ali ob upoštevanju tega pa bo seveda promet nepremičninskim družbam v tem času bistveno upadel. Nekoliko ga bo seveda mogoče nadomestiti po koncu epidemije, kar pa bo odvisno od splošne gospodarske situacije in kupne moči prebivalstva," meni Udovič.

V družbi Stoja Trade trenutno za nazaj sklepajo pogodbe za vse odprte posle, ki so jih imeli še pred uvedbo ukrepov. "Imamo sistem usklajevanja in podpisovanja dokumentov po pošti in po e-mailu. Ogledi nepremičnin trenutno ne potekajo. Namesto ogledov pa strankam pošiljamo interaktivne videe nepremičnin in tako z njimi lahko opravimo virtualni ogled," je povedal direktor družbe Zoran Đukić.

Tudi v družbi Mreža nepremičnin po 16. marcu niso izvajali ogledov, dokončali so nekaj poslov iz prejšnjih mesecev, novih poslov pa, dokler velja omejitev gibanja, ne pričakujejo. "Je pa kar nekaj virtualnih ogledov prek videoklicev in drugih vizualnih platform. Vendar to ni enako kot ogled objekta v živo na lokaciji. Vsekakor je manj klicev in povpraševanj kot v prejšnjih mesecih, kar je razumljivo, ljudje se ukvarjajo z drugimi prioritetnimi zadevami," je izjavil direktor družbe Zoran Veleski.

Cene ob odsotnosti poslov ostajajo nespremenjene. "Vsi čakajo, kdaj bo konec karantene, in tudi cene bodo odvisne od časa trajanja karantene," je ocenil Đukić.

Upad kratkoročnega najema

Airbnbjevi gostitelji čez noč z mastnih dobičkov na čisto ničlo

Kratkoročnega najema praktično ni več, kar je ob popolnem mrku turističnega obiska razumljivo, pravijo sogovorniki. "Tako so se izpraznile številne nepremičnine, ki so bile pred tem namenjene začasnemu oddajanju za turiste. Nekatere izmed teh so se že znašle na trgu," je povedal Udovič. Če ne bo hitrih ukrepov države, se pri tem ne bo povečal dolgoročni najem, saj se najemodajalci iz različnih razlogov še vedno skoraj izključno odločajo za najeme, krajše od 12 mesecev, je dodal.

Đukić pričakuje, da se bo zgodil manjš popravek cen najema. "Najemni trg bi se znal sprostiti zaradi stanovanj, ki so se prej oddajala prek Airbnbja in bodo zdaj ponujena trgu za dolgoročno oddajo. Velikih sprememb v najemnih cenah pa ne bo, bo pa najemni krč popustil in izboljšala se bo ponudba lepih stanovanj na dobrih lokacijah," meni.

Veleski pravi, da so za nepremičnine, ki so bile kupljene za kratkoročno oddajanje, poiskali dolgoročne najemnike oz. najemnike za eno leto z možnostjo podaljšanja. "O prodaji pa tisti, s katerimi smo bili v stiku, še ne razmišljajo, saj ne vidijo potrebe, ker ni tako velike razlike med dolgoročnim in kratkoročnim oddajanjem, ko upoštevaš še čas, čiščenje in druge obveznosti."

Veliko bo odvisno od trajanja epidemije

Povprečni čas od nakupa zemljišča do primopredaje traja v Sloveniji povprečno pet let, pa ne zaradi tega, ker jih ni mogoče prej zgraditi, ampak zaradi upravnih in drugih postopkov.

Đukić

Za nepremičninski trg bo po Udovičevem mnenju ključno dogajanje v mesecih po koncu epidemije, saj je promet z nepremičninami odvisen predvsem od gospodarske in finančne kondicije države oz. od kupne moči in razpoloženja državljanov. "Če bodo ti iz previdnosti zmanjšali svojo potrošnjo, bo namreč nepremičninski trg utrpel velik udarec. V tem smislu smo seveda zadovoljni, da je država relativno hitro sprejela ukrepe, ki naj bi te negativne gospodarske in finančne posledice preprečili, in lahko le upamo, da bo pri tem uspešna," pravi Udovič.

V Stoja Trade po pogovorih s strankami ugotavljajo, da jih večina ni odpovedala niti nakupa niti najema, ampak so samo prestavili predvidene transakcije. "Večina strank čaka na odpravo 'karantene', in če ta ne bo trajala predolgo, bistvenih sprememb zaradi majhnosti in specifičnosti trga ne pričakujemo. Če pa bo trajala dalj časa, pričakujemo manjše popravke na slabših lokacijah in slabših nepremičninah ter manjši popravek trga rabljenih nepremičnin," pravi Đukić.

Đukić tudi pričakuje, da se bodo ljudje glede na stanje na borzah in finančnih trgih še vedno raje odločali za "najvarnejši nakup, ki nam ostane", to so nepremičnine in zlato. "Kajti nepremičnine so v času možnosti inflacije ali nestabilnosti najbolj varna naložba, ki na dolgi rok vedno obdrži svojo vrednost."

Nepremičnine kot dolgoročno varna naložba

Prišli so državni ukrepi, napovedani so ukrepi centralnih bank. Foto: Reuters
Prišli so državni ukrepi, napovedani so ukrepi centralnih bank. Foto: Reuters

Veleski prav tako poudarja, da so nepremičnine ena od najbolj varnih naložb. "To tudi dokazuje kriza iz leta 2008. Izdelava stanovanja ali hiše ni isto kot izdelava avta ali kuhinje, povprečni čas od nakupa zemljišča do primopredaje traja v Sloveniji povprečno pet let, pa ne zaradi tega, ker jih ni mogoče prej zgraditi, ampak zaradi upravnih in drugih postopkov."

Veleski ocenjuje, da bo stanje na trgu odvisno od tega, kako dolgo bodo ukrepi trajali in kakšen bo upad BDP-ja. "Kot lahko razberemo, bo ECB sprostil ogromne količine denarja za okrepitev gospodarstva. Upamo samo, da bo vlada podpirala gospodarstvo s podobnimi ukrepi kot druge države v EU-ju in da ne bo ponovno pustila gradbeništva na cedilu. Gradbeništvo je namreč eden izmed pomembnih stebrov ekonomije, saj je z njim povezano ogromno drugih panog," je opozoril.

Pomoč države koristna tudi za nepremičninsko panogo

DZ potrdil sveženj ukrepov za pomoč ob epidemiji

Ukrepi iz prvega megazakona za pomoč prebivalcem in gospodarstvu bodo koristni, so ocenili sogovorniki in dodali, da paket razumljivo ni mogel ponuditi vseh odgovorov.
Udovič pravi, da se je država odzvala ustrezno in po najboljših močeh, da pa v naslednjih tednih pričakuje nove ukrepe, ki bodo bolj usmerjeni v ohranitev gospodarske dejavnosti.

"Na nepremičninskem področju bo še posebnega pomena skrb za investicijski zagon po koncu epidemije. Od vlade tudi pričakujemo, da bo v kratkem, ko bodo podatki glede zajezitve širjenja koronavirusa to dopuščali, ob upoštevanju strogih zaščitnih ukrepov začela sproščati stroge omejitve glede izvajanja manj tveganih storitev, kamor po našem mnenju spada tudi nepremičninsko posredovanje," je dejal Udovič.

Veleski opozarja, da je poleg plač in prispevkov za socialno varnost še ogromno drugih stroškov, ki jih večina podjetij ne more kriti več mesecev ob ničelnem prihodku.

"Vsekakor je sprejeti zakon koristen tudi za našo storitveno dejavnost. Po pogovorih s posredniki tudi drugih, ki niso del Mrežine ekipe, sklepam, da jim bo omogočilo preživeti teh nekaj mesecev," pravi.