Bo Luka Koper obstala? Foto: MMC RTV SLO
Bo Luka Koper obstala? Foto: MMC RTV SLO

Po besedah predsednika sekcije avtoprevoznikov pri OZS-ju Andreja Klobase bodo pogovore nadaljevali, ko bodo imeli na ministrstvu pravno mnenje, ali ima Luka pravico pobirati pristojbino. Z ministrom naj bi v ponedeljek govorila po telefonu, ko naj bi Vlačič tudi povedal, kdaj lahko pričakujejo pravno mnenje. Do takrat zapore koprskega pristanišča zagotovo ne bo, je pa znano, da so avtoprevozniki pred kratkim zagrozili tudi s tem ukrepom.

Vlačič: Pravna podlaga za pobiranje pristojbine obstaja
Znano je, da avtoprevozniki zahtevajo odpravo pristojbin. Pred začetkom pogajanj je Klobasa za MMC pojasnil, da bodo pri tem tudi vztrajali. "V nasprotnem primeru bomo zaprli Luko. Kdaj se bo to zgodilo, pa vam zdaj še ne morem povedati," je dodal.

Minister Vlačič je po pogovorih pretekli teden dejal, da "ima Luka Koper ta trenutek pravico pobirati tisto, kar pobira". "Če bi mi kot lastnik Luki naročili, naj tega ne pobira več, bi imela Luka potem zahtevek do državnega proračuna, to pa bi bila najverjetneje nedovoljena državna pomoč," je še pojasnil prejšnji teden.

Predmet pogovora so tudi zahteve avtoprevoznikov iz junija letos. Od države zahtevajo odprtje krajevnih cest za avtoprevoznike ali prepoved tranzita prek Slovenije ter uzakonitev 30-dnevnega plačilnega roka. Klobasa je zatrdil, da pogajanja potekajo. Pa so pripravljeni kaj popustiti? "Saj nič ne zahtevamo," je dodal za MMC.