Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Jasna Hudalin je bila enajst let zaposlena v podjetju MBS List v Loški dolini. Pravi, da so bili pogoji dela zadnjih nekaj let neznosni. "Ves čas se je dogajal mobing ... Bojan me je slikal, nenehno me je na kameri spremljal do WC-ja, me pošiljal v tri ***** materine, zmerjal me je, da sem blesava," je povedala za TV Slovenija.

Zaradi poškodbe na delu je bila na bolniškem dopustu. Takrat so za njo "poslali detektiva, in ko sem nesla v posodici hrane za pet kur, me je detektiv snemal. In potem so mi dali odpoved."

Tudi v Delavski svetovalnici so prejeli več anonimnih prijav o kršenju pravic delavcev iz Bolgarije in Albanije, ki delajo v Loški dolini.

"O delavnikih, ki trajajo po 12 ur, o delu ob sobotah in nedeljah, o nadlegovanju na delovnem mestu, tudi o mobingu, kolikor razumem, dobili smo več anonimk," je razložil Goran Lukić iz Delavske svetovalnice.

Sindikat SKEI opozarja na ravnanje z zaposlenimi, ki so se poškodovali med delom. "Delavce, ki so poškodovani oziroma ki utrpijo poškodbe na delovnih mestih, se obravnava neprimerno oziroma ne dobijo nobenih odškodnin," je dejal predstavnik SKEI-ja Aleš Hoge.

Na policiji so potrdili, da so prejeli anonimno prijavo o nepravilnostih na področju zaposlovanja tujcev v omenjenem podjetju. Več informacij nam zaradi interesa preiskave, ki še poteka, niso posredovali.

"Kaj za vraga se dogaja? Ne samo, da se ne napreduje na področju delavskih pravic, očitno gremo aktivno nazaj," je komentiral Lukić.

V preteklih petih letih so inšpektorji za delo v podjetju MBS List opravili 27 nadzorov. V kar 24 primerih so ugotovili, da je vse v najlepšem redu. Trije postopki pa še niso končani.

Od vodstva podjetja je TV Slovenija prejela pisni odgovor, da zavračajo vse očitke delavcev. Da ti prejemajo plače po kolektivni pogodbi za lesarstvo in da se upošteva ter izvaja pravilnik o preprečevanju mobinga.

Zaposleni v podjetju MBS List opozarjajo na nevzdržne razmere