Delavci. Foto: BoBo
Delavci. Foto: BoBo

Zato se obračajo tudi na manj konkurenčne trge v okolici, na katerih so postopki enostavnejši. Gospodarsko ministrstvo, ki sicer nima polnih pristojnosti za reševanje te problematike, je zato že predlagalo uvedbo interventnega ukrepa.

Zaposlenost se je v zadnjih desetih letih v Sloveniji povečala za približno 90 tisoč. Ker je brezposelnost nizka tudi drugje po Evropski uniji, vodja analitike na Gospodarski zbornici Slovenije Bojan Ivanc poudarja, da trgi tekmujejo za iste tuje delavce: "Več kot polovico prirastka k delovno aktivnim so prispevali tuji državljani in znotraj tega so izstopali predvsem državljani drugih držav, torej nečlanic EU-ja."

Delodajalci bi si zaradi izrazitega pomanjkanja delovne sile zato želeli, da bi bil postopek pridobitve dovoljenja za delo tujcev enostavnejši. Podpredsednik za strateški razvoj v podjetju Cosylab Janko Burgar pravi: "Verjemite mi, da tujci, ki prihajajo k nam, ne gledajo nas kot enega malega bogeka, ampak nas gledajo in nas primerjajo z okoljem."

Povedano drugače: če je torej okolje konkurenčnejše, ne ostanejo pri nas. Kljub temu predstavnik ministrstva za delo Grega Malec meni, da so zakonodajni postopki ustrezni, prav tako pa na ministrstvu ne razmišljajo o interventnih ukrepih z željo po njihovem skrajševanju: "Tako da z vidika tovrstne problematike ministrstvo v tem trenutku ne razmišlja o nikakršnih poenostavitvah postopkov oz. skrajševanju, ker zavod opravlja svoje delo v skladu z zakonom."

Interventno ukrepanje pa so že napovedali na gospodarskem ministrstvu. Menijo, da je treba natančno pregledati, kako bi lahko pospešili postopke, ter da je treba delodajalcem priti naproti s pomočjo pri oddajanju popolnih vlog za tuje delavce. Prav tako se jim zdi nujno, da bi tujcem olajšali prihod za delo v Sloveniji.