TET bo očitno ostal brez novega lastnika. Foto: BoBo
TET bo očitno ostal brez novega lastnika. Foto: BoBo


Pogajanja je zdaj Holding Slovenske elektrarne (HSE) podaljšal za sedem dni, vanj pa se bodo vključili še nekateri deležniki, v Zasavju pa v prodajo zaradi sprenevedanja državnih institucij ne verjamejo več kaj prida.

Odločitev o novih pogajanjih so v elektrarni zato sprejeli z nelagodjem, čeprav to po besedah direktorja Termoelektrarne Trbovlje (TET) Franca Blazneka pomeni, da še vedno obstaja neko upanje, da bodo lastniki skozi pogodbo izpolnili svoja pričakovanja.

Poznavalci energetike v Zasavju ocenjujejo zadnjo potezo HSE-ja kot novo sprenevedanje tistih, ki vodijo energetsko politiko v Sloveniji. Če se niso mogli v več kot dveh letih dogovoriti o pogojih prodaje, se verjetno tudi v sedmih dneh ne bodo. Zataknilo naj bi se sicer z izplačilom tožbenega zahtevka.
Tožbo dobili, denarja še ne
Kmet Alojz Čebin je ob tem pojasnil, da so šli v tožbo že pred 20 leti. In čeprav so tožbo večkrat dobili, izplačila še ni bilo. Najbližje so bili v letu 2007, ko so s pomočjo mediacije prišli do poravnave. Izplačilo so namreč zaustavili nadzorniki HSE-ja in tožba je tako še vedno na sodišču.

"V skladu z računovodskimi standardi imamo oblikovane rezervacije za ta namen. Seveda pa je denar oziroma denarni tok povsem nekaj drugega," je še povedal Blaznek. Torej TET tega denarja nima. Odškodnino pa bo nekdo moral izplačati. Ruski kupec verjetno ne, država pa verjetno ja. Ali prek HSE-ja ali iz proračuna, niti ni pomembno. Zato ta izplačila ne bi smela biti ovira pri prodaji elektrarne.