V Semiču so se izrekli proti tovarni in novim delovnim mestom. Foto: MMC RTV SLO
V Semiču so se izrekli proti tovarni in novim delovnim mestom. Foto: MMC RTV SLO

Pred tremi tedni so semiški svetniki soglašali, da podjetje Greenline oil v industrijski coni pridobi zemljišče za postavitev tovarne za predelavo odpadnih gum s postopkom pirolize. Zaradi nove tehnologije so vgradili številne varovalke, a se je zgodila civilna iniciativa. Ta je v enem samem dnevu zbrala skoraj 600 podpisov peticije proti tovarni.
Osem od 14 semiških svetnikov je prisluhnilo njihovi pobudi in vložilo zahtevo za sklic izredne seje, na kateri so včeraj z večino glasov razveljavili že sprejete sklepe. Zadovoljstva ni skrival Sergej Čas, ki meni, da tehnologija ni ekološka zanesljiva. »Ne želimo biti poskusni zajčki. Sploh pa ta tehnologija ne sodi na kraško področje,« je prepričan Čas.
Vlagatelje odgnali v Avstrijo
Med najbolj razočaranimi, tudi zaradi izgube 30 delovnih mest, je bil nekdanji župan, zdaj svetnik SLS-a Ivan Bukovec : "Žal mi je, da nismo izkoristili te prilike za Belokranjce. Prvo priložnost, ki smo jo dobili, smo zapravili. Škoda."

Županja Polona Kambič meni, da je odločitev dokončna. "Greenline oil se umika iz Slovenije, vsaj tako mi je direktor dejal. Da gredo v Avstrijo, kjer so že začeli postopke," je pojasnila .

Manj naj bi bilo tudi birokratskih ovir. Občina Semič pa bo zdaj morala nazaj odkupiti zemljišče, saj v industrijski coni ni zagotovila dovolj zmogljive električne napeljave za postavitev neke druge tovarne.
Jože Žura za Val 202