Foto: BoBo

V Heliosu odpadke skladiščijo sami, Lek pa jih prek Kemisa odvaža neposredno v tujino, zato zaprtja lokacije na Vrhniki ne občutijo, so povedali za Slovensko tiskovno agencijo.

"Naše sodelovanje s Kemisom poteka nemoteno," je sporočil Lek. "Lek ne dovaža odpadkov na Kemisovo lokacijo na Vrhniki, ampak jih prek Kemisa odvaža neposredno na sežig v tujino," so pojasnili.

V Heliosu so podobno pojasnili, da v sodelovanju s Kemisom izvajajo program celovitega upravljanja odpadkov, v okviru katerega optimizirajo ravnanje z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevni proizvodnji, ter skrbijo za njihovo sprotno odstranjevanje. "Več kot 75 odstotkov odpadkov tako neposredno iz naših podjetij odvažamo v objekte za uničevanje odpadkov v sosednjih državah," so povedali.

Zaradi prepovedi delovanja Kemisa na Vrhniki trenutno odpadke skladiščijo sami, kar jim tudi omogočajo okoljevarstvena dovoljenja. Sodelujejo tudi z drugim velikim podjetjem, ki skrbi za odstranjevanje nevarnih odpadkov iz Slovenije, Saubermacherjem.

So pa v Heliosu dodali, da bi lahko dolgoročen zastoj pri odvozu odpadkov negativno vplival na obseg njihove proizvodnje. "Urejeno odstranjevanje odpadkov je v skupini Helios eden izmed temeljnih pogojev za nemoteno poslovanje in izpolnjevanje naročil kupcev," so poudarili.

Kam z nevarnimi odpadki

Kemisu nevarne odpadke predaja tudi UKC Ljubljana. Kemis je od UKC-ja letos prevzel nekaj manj kot 11 ton odpadkov, od tega je bilo več kot polovica odpadkov iz zdravstva – odpadne kemikalije. "Vsi odvozi do današnjega dne so potekali v skladu z dogovori brez sprememb," so za Slovensko tiskovno agencijo v zdravstveni ustanovi povedali v torek.

Kemis je prejšnji teden prenehal dovažati odpadke na svojo lokacijo na Vrhniki, potem ko je gradbena inšpekcija odločila, da so bili objekti, zgrajeni po požaru leta 2017, črna gradnja. Podjetju je naložila rušitev teh objektov do konca junija prihodnje leto in ji v njih nemudoma prepovedala opravljanje dejavnosti.

Koliko časa lahko Kemis še preživi?

Kemis se bo še pritožil
V Kemisu se bodo na odločbo gradbene inšpekcije pritožili, je napovedal direktor podjetja Boštjan Šimenc. Je pa poudaril, da lahko Kemis brez prometa zdrži le okoli mesec dni, grozi jim tudi izguba zakupljenih kapacitet v sežigalnicah v tujini.

Z gospodarstvom pri iskanju rešitev sodeluje ministrstvo za okolje in prostor, na katerem je danes potekalo srečanje ministra za okolje Simona Zajca s predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) na temo morebitnega kopičenja nevarnih odpadkov. Na sestanku so predstavniki zbornice komunalnega gospodarstva, združenja kemijske industrije in službe za varstvo okolja ministru predstavili problematiko, povezano z zaustavitvijo obratovanja Kemisa. Zajc se teh težav zaveda, so zagotovili na okoljskem ministrstvu.

Minister je tako udeležence sestanka seznanil z naslednjimi koraki za rešitev nastalih razmer. V ponedeljek se bo med drugim sešel s pooblaščenimi organizacijami, ki imajo dovoljenja za zbiranje odpadkov, s katerimi razpolaga tudi Kemis. Spregovorili bodo o tem, kakšne so zmožnosti za prevzemanje takšnih odpadkov, so sporočili z ministrstva.

Zajc je predstavnikom gospodarstva obljubil, da jih bo okoljsko ministrstvo obvestilo o poteku ponedeljkovega srečanja in da bo tudi sicer z njimi sodelovalo pri reševanju nastalega položaja.