Kolona na bencinski črpalki v Georgii. Foto: EPA
Kolona na bencinski črpalki v Georgii. Foto: EPA

Več kot tisoč bencinskih črpalk na jugovzhodu ZDA je v torek ostalo brez bencina zaradi motenih dobav po hekerskem vdoru v računalniški sistem cevovodnega omrežja podjetja Colonial, ki po petih dnevih od vdora še ni obnovilo delovanja sistema.

Ameriška ministrica za energetiko Jennifer Granholm je mirila voznike, da ni razloga za paniko, saj da v državi ne primanjkuje zalog goriva, temveč se je zgodila le začasna ustavitev dobave v Severno in Južno Karolino, Tennessee, Georgio in južni del Virginije, območja, ki so v večjem delu odvisna od dobave največjega naftnega omrežja v državi Colonial. Ta po 8900 kilometrih cevi dobavlja 45 odstotkov vsega bencina, dizla in kerozina.

Ameriška ministrica za energetiko Jennifer Granholm je mirila voznike, da ni razloga za paniko. Foto: EPA
Ameriška ministrica za energetiko Jennifer Granholm je mirila voznike, da ni razloga za paniko. Foto: EPA

Toda v določenih ameriških zveznih državah so si vozniki začeli delati zaloge bencina, zato ga je začelo primanjkovati, cene pa so poskočile.

Cene bencina najvišje od novembra lani

Po poročanju BBC-ja, so bile v torek cene bencina najvišje od novembra lani, in sicer 2,98 dolarja na galone (2,43 evra). Ameriške zveze države Severna Karolina, Virginija in Florida so zato razglasile izredne razmere.

Guverner Georgie Brian Kemp je začasno ukinil pobiranje državnega davka na bencin, ki znaša 28,7 centa na galono za bencin in 32,2 centa na galono za dizel. V Georgii je bencina zmanjkalo pri okoli petih odstotkih od skupno 6400 črpalk.

Napad izvedla kriminalna združba hekerjev DarkSide

Cevovod so v petek napadli hekerji, za njegovo sprostitev pa zahtevajo visoko odkupnino. Po poročanju FBI-ja naj bi bila za vdor odgovorna kriminalna združba DarkSide s sedežem v Rusiji ali vzhodni Evropi.

Rusko veleposlaništvo v ZDA je že zanikalo vpletenost ruske vlade. Tudi ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da ni indicev, da bi za napadom stala Rusija.

Colonial Pipeline dobavlja gorivo vzhodnemu delu ameriških zveznih držav. Foto: EPA
Colonial Pipeline dobavlja gorivo vzhodnemu delu ameriških zveznih držav. Foto: EPA

Težave imajo letališča

American Airlines je moral zaradi pomanjkanja kerozina preusmeriti dva poleta iz Charlotta v Severni Karolini proti Havajem in Londonu. Obe letali sta se morali na poti do cilja ustaviti za točenje goriva.

Zvezna vlada je hitro ukrepala in dovolila povečan prevoz bencina po cestah, vodi in železnicah, dokler se delovanje sistema ne bo obnovilo.

Gre za novega v vrsti podobnih napadov, ki sprožajo vprašanja o tem, kako dobro ali slabo je zaščitena ameriška kritična infrastruktura. Colonial obljublja, da bo sistem obnovljen do petka.

Hekerski napad na največji ameriški naftovod