Delavci Foto: BoBo
Delavci Foto: BoBo

Obrtniki so tisti, ki so do krajšega delovnika zelo zadržani in menijo, da se bo s tem kadrovska kriza poglobila. Dejstvo pa je, da so zdaj delodajalci tisti, ki morajo ponuditi nekaj več, da bodo k sebi privabili nove delavce.

Stopnja zaposlenosti pri nas je, v primerjavi z Evropsko unijo, nadpovprečna. Bitka za kadre je neizprosna.

"Kandidat je postal gost, kupec, ki je kralj, in zato delaš vse, da bi ga pritegnil ti, namesto tvoj sosed," pravi sekretar združenja delodajalcev Miro Smrekar.

Tudi zato imajo v združenju delodajalcev manj zadržkov pri morebitni prostovoljni uvedbi 30-urnega delovnega tedna

"Trendi in zunanje okolje gre naprej. Ko direktor presodi, da bi v svojem podjetju še uspešneje deloval ali toliko, kot želi, in skrajšal delovani čas, bo to tako ali drugače storil," dodaja Smrekar.

Zelo pod povprečjem v Evropski uniji je Slovenija pri zaposlenosti ljudi, starih od 55 do 64 let, stanje pa se je v zadnjih desetih letih sicer izboljšalo. Nobenega napredka pa ni pri zaposljivosti ljudi, starih od 15 do 29 let.

"Mladi so predolgo v procesu šolanja, in visokošolski sistem ne naredi reforme, ki bila potrebna, da bi pospešila prehod mladih na trg dela. Tukaj je bolonjska reforma zgrešila na celi ravni," poudarja profesorica z ekonomske fakultete Polona Domadenik Muren.

Velik delež starejših delavcev delodajalci še vedno prijavijo na zavod za zaposlovanje, da bi tam počakali na pogoje za upokojitev.

"Ampak jih ne pustimo na miru, zato skušamo čim bolj realno določiti njihove zaposlitvene cilje. Če pa ugotovimo, da človek dejansko ni motiviran, pa izvedemo tudi sankcije," pravi generalna direktorica Zavoda Greta Metka Barbo Škerbinc.

Na zavodu za zaposlovanje je ta trenutek prijavljenih malo več kot 47 tisoč brezposelnih, neposredno zaposljivih pa jih je le okoli osem tisoč.