Župan Velenja Peter Dermol. Foto: MMC RTV SLO
Župan Velenja Peter Dermol. Foto: MMC RTV SLO

Predsednika vlade je v pismu prosil, naj pripomore k zamrznitvi dejavnosti energetskih družb glede sprememb cene toplote. Kot je v odprtem pismu Robertu Golobu zapisal Peter Dermol, je Termoelektrarna Šoštanj (Teš) v sredo posredovala dopis, da se z dvigom variabilne cene toplotne energije dviguje cena toplote za končne odjemalce (gospodinjstva in gospodarstvo) za več kot 108 odstotkov in da naj bi se ta cena v prihodnjih mesecih še povečevala.

"To je za nas nesprejemljivo, sploh ob vedenju, da občutimo vsakodnevne posledice proizvodnje električne energije, danes pa še posebej posledice uvoza tujega premoga," je navedel.

"Ne moremo privoliti v dejstvo, da zaradi reševanja energetske situacije Slovenije prebivalci in gospodarstvo našega mesta zaradi uporabe toplotne energije iz Teša postanemo talci, saj uvoz tujega premoga ni naša želja niti potreba, temveč želja in potreba države," je v pismu nadaljeval župan.

Teš je napovedal nove podražitve toplotne energije. Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock
Teš je napovedal nove podražitve toplotne energije. Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock

Težave zaradi uvoza tujega premoga

Spomnil je na težave, s katerimi se zaradi uvoza tujega premoga spoprijema lokalno prebivalstvo, in na pozive energetskim družbam k iskanju ustreznih rešitev za zajezitev onesnaženja, za zaščito njihovega zdravja, nepremičnin in za čim bolj kakovostne pogoje bivanja. Spomnil je tudi na zahtevo velenjskega mestnega sveta, da Teš in Premogovnik Velenje najpozneje do konca marca prestavita lokacijo razkladanja premoga, za kar naj bi se postopki sicer po srednih zagotovilih Premogovnika Velenje že začeli. V Šaleški dolini tudi zahtevajo, da cena toplotne energije zanje ostane nespremenjena, je v pismu ponovil Dermol.

Goloba je prosil, da pripomore k zamrznitvi vseh dejavnosti energetskih družb glede sprememb cene toplotne energije, želi pa si tudi skupnega sestanka, na katerem bi se poenotili glede medsebojnih poslovnih odnosov, predvsem glede reševanja energetske situacije na račun prebivalk in prebivalcev Šaleške doline.