Lani septembra so delavci spontano ustavili proizvodnjo. Na koncu so dosegli zagotovilo uprave, da bo minimalna plača v podjetju 600 evrov neto. Foto: MMC RTV SLO
Lani septembra so delavci spontano ustavili proizvodnjo. Na koncu so dosegli zagotovilo uprave, da bo minimalna plača v podjetju 600 evrov neto. Foto: MMC RTV SLO
Gorenje
Gorenje trenutno zaposluje 4.693 delavcev. Foto: BoBo
V Gorenju zdaj zaskrbljeni za bolj izobražene

Predsednica Sindikata kovinske in elektroindustrije (SKEI) Lidija Jerkič, je priznala, da sta spontani upor in poznejša splošna stavka v panogi pripomogla k višji minimalni plači vseh zaposlenih v Sloveniji. V Gorenju je minimalna plača ostala 600 evrov neto, kolikor so si delavci izborili s stavko. Izjema je le podjetje Notranja oprema, ki slabše posluje, je pojasnil predsednik SKEI-ja v Gorenju Žan Zeba, ki pričakuje izboljšanje poslovanja omenjenega podjetja.

Poskrbeti je treba za bolj izobražene in starejše
A zdaj se zapleta pri delavcih z višjo izobrazbo in daljšo delovno dobo. V podjetju namreč še vedno niso uredili plačnih razmerij omenjenih delavcev. "Za te delavce še nismo naredili dovolj, to je zdaj naša glavna naloga," opozarja Zeba in dodaja, da v podjetju opažajo večji odhod zaposlenih z višjo izobrazbo, kot pa je priliv teh kadrov, kar je po njegovem mnenju tudi težava samega podjetja, ne le sindikata.

Matična družba Gorenje trenutno zaposluje 4.693 delavcev, pred tremi leti jih je bilo v podjetju 5.535, število pa se je zmanjševalo predvsem na t. i. mehke načine z upokojevanjem in odpuščanjem zaposlenih za določen čas. V Gorenju od 30 do 40 odstotkov zaposlenih prejema plačo od 600 do 750 evrov neto, se je pa sindikat z vodstvom družbe dogovoril, da ob 60. obletnici delovanja podjetja vsem delavcem Gorenja po Sloveniji družba izplača 60 evrov neto.

Pri dokapitalizaciji naj sodeluje država
Jerkičeva je opozorila še na načrtovano dokapitalizacijo Gorenja in pri tem pozvala državo, naj tokrat v dokapitalizaciji sodeluje. "Sprememba lastniških deležev bi lahko pripeljala do tega, da bi bilo tudi Gorenje manj socialno občutljivo," je prepričana Jerkičeva.

Opozorilom se je pridružil tudi Zeba, ki verjame, da je Gorenje za državo strateškega pomena, glede na to, da skupina v Sloveniji zaposluje okoli 7.500 delavcev, od poslovanja podjetja pa so odvisna tudi številna posredna delovna mesta. "Zato je zelo pomembno, kako se bo država tukaj odločila. Jaz verjamem, da bo država šla zraven in bo imela možnost odločanja pri odločitvah strateškega pomena za Gorenje," je dejal Zeba.

V Gorenju zdaj zaskrbljeni za bolj izobražene