Če pogajanja z upravo Gorenja ne bodo uspešna, delavci napovedujejo, da bodo 7. oktobra znova ustavili proizvodnjo. Foto: www.gorenje.si
Če pogajanja z upravo Gorenja ne bodo uspešna, delavci napovedujejo, da bodo 7. oktobra znova ustavili proizvodnjo. Foto: www.gorenje.si
Franjo Bobinac
Če bi uprava želela biti všečna samo zaposlenimi, pravi predsednik uprave Gorenja, potem bi bili pogovori zelo enostavni. 'V tem primeru bi se tudi zgodilo, da bi bila uprava Gorenja kar hitro vprašana po odgovornosti s strani lastnikov oz. delničarjev, kajti pretirane zahteve z delavske strani bi lahko postavile pod vprašaj premoženje in obstoj podjetje v celoti,' je dodal. Foto: MMC RTV SLO
Gorenje: brez dogovora stavka v celotni panogi?

Pogajanja z upravo Gorenja se bodo sicer nadaljevala v petek. Kot je znano, predstavniki delavcev namreč zahtevajo, da se najnižja plača poviša na 600 evrov neto, medtem ko predstavniki sindikata predlagajo 10-odstotno zvišanje plač, pri čemer bi se za osnovo vzelo oktobra lani izplačane plače.

A predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je že pred pogajanji dejal, da so zahteve po višjih plačah previsoko postavljene. Zanj je osnovno vprašanje, kolikšno rast plač si lahko Gorenje sploh privošči glede na konkurenčnost panoge, v kateri se nahaja, glede na krizno situacijo, saj kriza še kar lepo traja.

"O tem sem zadnjič govoril z nekimi tujimi managerji, ki se smejijo in se čudijo, od kod zahteve po takšnih spremembah v času krize. Svet je še vedno v veliki recesiji," poudarja Bobinac.

Pogajalska skupina skušala poenotiti izhodišča
Predsednik Konference SKEI v skupini Gorenje Žan Zeba pravi, da v sindikatu ne nasprotjejo predlogu predstavnikov delavcev, temveč želijo zgolj opozoriti, da bi - če bi bil njihov predlog sprejet - prišlo do plačnih nesorazmerij, kar pomeni, da bi se najnižja plača izenačila s srednjo.

Sicer pa so predstavniki delavcev in sindikata oblikovali pogajalsko skupino, katere predstavniki so skušali že na torkovem srečanju poenotiti svoje pogajalske zahteve. Gorenjevo upravo je skupina seznanila s svojimi zahtevami. Uprava družbe pa je pogajalsko skupino seznanila s pripravo izračuna za popravek najnižjih plač socialno najbolj ogroženih zaposlenih in predstavila način ohranitve kreativnih, razvojno naravnanih delovnih mest, ne da bi bila pri tem ogrožena konkurenčnost Gorenja in njegovo pozitivno poslovanje.

V primeru neuspešnih pogajanj večja stavka
Če pogajanja z upravo Gorenja ne bodo uspešna, delavci napovedujejo, da bodo 7. oktobra znova ustavili proizvodnjo. V Sindikatu kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI) pa so šli še dlje in napovedali solidarnostno stavko v celotni kovinski in elektroindustriji.

Podjetja, kjer so po navedbah sindikata delavci nezadovoljni in bi lahko morebiti prišlo do podobnih dogodkov, kot so se zgodili v Gorenju prejšnji teden, ko so delavci spontano ustavili proizvodnjo, so po mnenju sindikalistov še Rotomatika, Metal Ravne, Prevent TRO, Adria Mobil, Štore Steel, Avtoelektrika, Valis Štore, Mariborska livarno Maribor, Carrera Optyl in TCG Unitech.

V sindikatu, ki ima okoli 36.000 članov, kar je 40 odstotkov zaposlenih v panogi, so napovedali tudi ponovno odprtje pogajanj za plače po tarifnih prilogah treh kolektivnih pogodbah dejavnosti, pri čemer bodo zahtevali, da bo najnižja izplačana plača po posameznih tarifnih razredih vsaj 650 evrov bruto.

Enkratni dodatek že pri delavcih Gorenja
Spomnimo še, da je Gorenje v petek 5.342 delavcem z najnižjimi plačami v proizvodnji in tistim, ki neposredno podpirajo proizvodni proces ali pa so na začasnem čakanju na delo, izplačalo draginjski dodatek v višini 150 evrov neto na zaposlenega. Izplačilo dodatka je bilo dogovorjeno na sredinih pogajanjih med upravo Gorenja in zaposlenimi.

Gorenje: brez dogovora stavka v celotni panogi?