Hotel Bernardin. Foto: BoBo
Hotel Bernardin. Foto: BoBo

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije je v zadnjih tednih vlado in odgovorna ministra za delo, družino in socialne zadeve Luko Mesca ter gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaža Hana že dvakrat pozval k nujnemu ukrepanju v primeru oddajanja storitev čiščenja in pospravljanja sob v državnem podjetju Hoteli Bernardin v zunanje izvajanje.

Sorodna novica Sava Turizem hotelske čistilke prepušča zunanjim izvajalcem, sindikat vlado poziva k ukrepanju

Hoteli Bernardin so namreč del skupine Sava Turizem, največjega slovenskega turističnega podjetja, ki je v lasti družbe Sava. Ta je v več kot 90-odstotni lasti države oziroma Slovenskega državnega holdinga (SDH) in Kada.

Sava Turizem kot krovna družba skupine trenutno uporablja zunanje storitve čiščenja okoli 300 sobaric, od tega pa je redno zaposlenih le še okoli 40 sobaric na lokaciji Hotelov Bernardin, ki pa naj bi tudi kmalu prešle pod zunanjega izvajalca.

Kot so pred božičnimi prazniki opozorili v sindikatu, bi morala biti podjetja s kapitalsko naložbo države na tem področju zgled vsem drugim, namesto da izvajajo zunanje najemanje storitev čiščenja, še posebej "ker je splošno znano, da je to za delavce izredno škodljivo". Ob tem so vlado spomnili tudi na zaveze v koalicijski pogodbi o tem, da bodo povsod v javnem sektorju, kjer obstaja potreba po rednem delu, t. i. outsourcing postopoma ukinili.

Ministrstvo pozvalo SDH k ukrepanju

Z navedbami sindikata o "neprimernosti tovrstnih praks in njihovih potencialno škodljivih učinkih na socialno varnost in materialni položaj delavcev" pa se strinjajo na ministrstvu za delo. Kot so danes pojasnili za STA, so k reševanju težave že pristopili in pozvali SDH, da v primeru sobaric v Hotelih Bernardin in tudi vseh drugih enakih ali podobnih primerih "pristopi k reševanju izpostavljene problematike v skladu s programom za delo koalicije 2022–2026".
Ob tem so opozorili tudi na spoštovanje priporočil in pričakovanj SDH-ja pri izvajanju korporativnega upravljanja in potrebo po dopolnitvi tega dokumenta v delu, ki se nanaša na spoštovanje človekovih pravic z razlogom, "da na področju spoštovanja človekovih pravic in urejanja delovnih razmerij v prihodnje ne bo več slabih praks".

Vse manj zaposlenih sobaric

V Savi Turizmu so zaradi skorajšnjega izteka pogodbe z zunanjim izvajalcem Samsic storitvami pred kratkim objavili nov javni razpis za opravljanje storitev čiščenja in pospravljanja hotelskih sob.

Po zadnjih informacijah, ki jih je pretekli teden posredoval Sindikat delavcev gostinstva in turizma, so se v Savi Turizmu odločili za podaljšanje pogodbe s Samsic storitvami, obenem pa za storitve čiščenja izbrali še podjetje Aktiva čiščenje. V podjetju Samsic storitve naj bi tako storitve čiščenja opravljali le še v Sava Hotelih Bled in Termah 3000, v Hotelih Bernardin pa več ne. Tukajšnje sobarice pa naj bi tako po novem prevzela Aktiva čiščenje.

Kot so opozorili v sindikatu, imajo v družbi Samsic storitve organiziran reprezentativen sindikat, kjer z delodajalcem trenutno "poteka korekten socialni dialog in smo tik pred podpisom podjetniške kolektivne pogodbe, zaposlene v družbi pa nikakor ne želijo preiti pod Aktivo čiščenje".

Že pretekle petletne izkušnje dela sobaric v tej družbi so namreč po njihovih navedbah pustile za seboj veliko težavnih preizkušenj zaradi velikega izkoriščanja, premajhnega števila zaposlenih, nizkih plač in slabih odnosov.

Zaradi nasprotovanja outsourcingu sobaric v Aktivo čiščenje pa medtem poteka tudi zbiranje podpisov pod peticijo, so še izpostavili.