Turistična zbornica kliče državo na pomoč. Foto: EPA
Turistična zbornica kliče državo na pomoč. Foto: EPA

Ukrep izplačila dodatka za turizem podjetjem z največjim izpadom prihodkov pričakujejo že 10 mesecev, so v sporočilu za javnost zapisali v Turistično-gostinski zbornici Slovenije, ki meni, da bi moral prag znašati največ 50 odstotkov prihodkov manj kot v 2019.

Glede na ponovno ustavitev poslovanja kot posledice epidemičnih razmer je zbornica še enkrat pozvala tudi k vnovični uporabi ukrepa skrajšanega delovnega časa.

V zbornici so prepričani, da bodo le tako številna podjetja lahko nadaljevala poslovanje. Medtem ko je velika večina panog slovenskega gospodarstva že izšla iz krize, pa za turizem to še zdaleč ne velja.

"V turističnem gospodarstvu spet z veliko zaskrbljenostjo spremljamo izjemno slabe podatke o velikem obsegu okužb s koronavirusom. Takoj po začetku večanja števila okužb je na domačem in tujih trgih prišlo do množične odpovedi rezervacij, novih povpraševanj in rezervacij pa je le malo," so poudarili.

Kakšne so napovedi?

Glede na napovedi strokovnjakov bo zelo veliko okužb še precej časa. Ob tem so na zbornici spomnili, da v letih 2020 in 2021 zaradi epidemičnih razmer devet mesecev in pol niso poslovali, zaradi česar so nekateri segmenti turizma in veliko turističnih podjetij še vedno na skrajnem robu preživetja – k temu je pripomogla tudi dolgotrajna uvrstitev Slovenije med epidemiološko najslabše države v Evropi.

"Zadnje napovedi kažejo, da bo poslovanje podjetij še naprej bistveno omejeno, skoraj onemogočeno," so opozorili v zbornici, ki je med večjimi in srednje velikimi člani izvedla anketo o primerjavi mesečne zasedenosti zmogljivosti v prvi polovici leta za obdobje od leta 2019 do leta 2022 – za letošnje leto napovedi poslovanja.

V anketo je bilo vključenih 6607 sob v hotelih različnih segmentov turizma in iz različnih regij, zbornica pa ugotavlja "resno skrb vzbujajoče" podatke. V primerjavi z zadnjim normalnim letom poslovanja, torej letom 2019, podjetja ugotavljajo, da je zasedenost v povprečju za približno polovico nižja. V določenih segmentih turizma, kot so mestni hoteli, poslovni turizem in turistične agencije, je stanje še precej slabše.

"Napovedi poslovanja za prvo polovico letošnjega leta torej kažejo na doseganje le polovičnih vrednosti v primerjavi z zadnjim normalnim turističnim letom 2019! Čeprav so letošnje ocene višje od lanskih vrednosti, je treba upoštevati, da je bilo poslovanje v letu 2020 z izjemo zdraviliškega bivanja in poslovnega turizma v prvih štirih mesecih prepovedano," so poudarili in dodali: "Pot do okrevanja slovenskega turizma bo še zelo dolga."

Kot so še pojasnili v zbornici, razen podaljšane možnosti unovčevanja turističnih bonov, katerih unovčevanja v trenutnem položaju praktično ni, ni v veljavi nobenega ukrepa pomoči.