Med ocarinjenimi izdelki bo tudi francosko vino. Foto: Reuters
Med ocarinjenimi izdelki bo tudi francosko vino. Foto: Reuters

Večinoma bodo 25-odstotne carine doletele prehrambne izdelke iz EU-ja, medtem ko bodo evropska letala in deli ocarinjeni po desetodstotni stopnji, kar pa ZDA uvajajo kljub odločnemu nasprotovanju ameriških letalskih družb.

Ocarinjenih bo več 100 izdelkov iz Unije, med njimi italijanski siri, sadje, jogurti in školjke, nemška kava in rezervni deli za fotoaparate ter mikrovalovne pečice in knjige, britanski puloverji, kašmir, odeje in volna. Italijani se bodo izognili carinam na svoje vino, testenine in olivno olje, zato pa bodo ocarinjeni francosko vino in olive.

Carine ne bodo prizadele Slovenije

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) meni, da ameriške carine ne bodo prizadele Slovenije niti neposredno niti posredno.
Zaradi carin bodo po navedbah zbornice najbolj prizadete večje evropske države, ki izvažajo v ZDA: Nemčija, Francija, Združeno kraljestvo in Španija. Carine pri določenih proizvodih veljajo za vse evropske države, pri določenih proizvodih pa so uvedene le za posamezne. Tako bi na primer izvoz svežega sira in oliv ter zamrznjenega svinjskega mesa iz Slovenije postal celo privlačnejši, ker bo izvoz teh izdelkov iz Nemčije, Španije in Združenega kraljestva predmet ameriških carin, iz Slovenije pa ne.
Slovenska podjetja so lani v ZDA izvozila za 569,3 milijona evrov blaga. Od tega je bilo mlečnih izdelkov in jajc za 195.000 evrov, mesa in mesnih izdelkov pa niso izvažala.

Ocarinjeni bodo tudi keksi, salame, svinjske klobase, maslo in škotski viski. Za zdaj pa so med drugim izvzeti čokolada, pa grško olivno olje, zamrznjene ribe in jastogi, peneča se vina, keramične ploščice in helikopterji.

Urad trgovinskega predstavnika ZDA napoveduje, da bo carine sproti ocenjeval na podlagi pogovorov z državami EU-ja in pričakuje tudi pogajanja za rešitev spora o subvencijah.

Ameriško Združenje prodajalcev posebne hrane, to je tiste, ki je Američani niso sposobni proizvesti, opozarja, da bo prizadetih 14.000 prodajalcev na drobno za to posebno hrano, poleg tega pa še 20.000 drugih prodajalcev na drobno.

Ameriške carine bodo še bolj poslabšale svetovno gospodarstvo, kar so v sredo zaznali borzni vlagatelji in osrednji indeksi Wall Streeta so zaznali velike padce.

Medtem se je ameriški predsednik Donald Trump na novinarski konferenci s finskim kolegom Saulijem Niinistöjem pohvalil, da gre za veliko zmago za ZDA, ki je bila dosežena zaradi njega, češ da si uradniki WTO-ja prizadevajo, da bo zadovoljen.

Zmaga, kot odločitev WTO-ja označuje Trump, pa je po mnenju gospodarskih analitikov in ekonomistov pirova, saj bo EU prisiljen uvesti povračilne ukrepe in morda tudi dodatne carine, ko bo WTO najverjetneje podobno odločil v pritožbi EU-ja zaradi ameriških subvencij Boeingu.

EU se je na ameriško napoved uvedbe carin odzval z grožnjo s protiukrepi. Foto: Reuters
EU se je na ameriško napoved uvedbe carin odzval z grožnjo s protiukrepi. Foto: Reuters

EU grozi s protiukrepi

Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström je po odločitvi WTO-ja dejala, da bo trgovinska vojna škodovala podjetjem in ljudem na obeh straneh Atlantika, prizadela bo svetovno trgovino in širšo letalsko industrijo v občutljivem času. Če bodo ZDA uvedle carine, EU ne bo imel druge izbire, kot so protiukrepi, je dodala.

Protiukrepe napoveduje tudi francoski finančni minister Bruno Le Maire. "Če ameriška administracija zavrne roko, ki ji jo ponujata Francija in Evropska unija, se pripravljamo na odziv s sankcijami," je dejal Le Maire.

ZDA uvajajo carine na evropske izdelke