Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Prvo rusko neplačilo dolga po več kot stoletju kaže, kako močne so sankcije, ki so jih sprejele ZDA skupaj z zavezniki, in kako drastičen vpliv imajo na rusko gospodarstvo," je dejal ameriški uradnik ob robu zasedanja G7 v Nemčiji.

V nedeljo je namreč po navedbah spletnega portala Bloomberg zapadel rok za plačilo 100 milijonov dolarjev zunanjega ruskega dolga v tuji valuti. Gre za obresti na obveznice, ki jih Rusija dolguje tujim posojilodajalcem.

Rusija ima, odkar je začela vojaško invazijo v Ukrajini in so številne države proti njej sprejele sankcije, težave pri plačevanju neporavnanih obveznosti. V državi sicer vztrajajo, da so sposobni plačevati dolgove.

Ruski finančni minister Anton Siluanov je tako navedbe o ruskem bankrotu označil za "farso" in pojasnil, da vsi, ki razumejo trenutni položaj, vedo, da se ni zgodil bankrot.

Oglasili so se tudi v Kremlju, kjer je tiskovni predstavnik Dimitrij Peskov dejal, da ni podlage, da bi trenutni položaj lahko označili za bankrot. "Trditve o neplačilu so neresnične," je poudaril in dodal, da je Rusija dolg poravnala maja.

Ruska vlada je za zapadlo plačilo okrivila sankcije Zahoda. Finančno ministrstvo je namreč sporočilo, da so pristojni organi za poravnavo dolga predčasno prejeli potrebna sredstva za plačilo dolga, vendar pa zaradi "dejanj tretje strani" to ni bilo prenakazano končnim prejemnikom.

Strokovnjaki so glede interpretacij neplačila previdni, a menijo, da gre najverjetneje za simbolično dejanje.

Rusija namreč ni hudo zadolžena. Skupni dolg trenutno znaša približno 20 odstotkov njenega gospodarstva, kar je po mednarodnih standardih malo. Poleg tega pa naj bi bilo le malo ruskega državnega dolga v rokah tujih posojilodajalcev.

Rusija sicer zadnjič ni bila sposobna poravnati zunanjega dolga leta 1918, ko je boljševiški voditelj Vladimir Lenin zavrnil obveznosti carskega režima. V rubljih pa Rusiji zaradi svetovne gospodarske krize nazadnje dolga ni uspelo poravnati leta 1998.

Finančne težave Rusije zaradi sankcij