ZDA Kitajsko že dlje časa obtožujejo, da vrednost juana umetno vzdržuje na nizki ravni. Foto: EPA
ZDA Kitajsko že dlje časa obtožujejo, da vrednost juana umetno vzdržuje na nizki ravni. Foto: EPA
Barack Obama
Ameriški predsednik je prepričan, da nizka vrednost juana prispeva k neuravnoteženi menjavi. Foto: EPA
ZDA in Kitajska na bojni nogi

Zakon, ki so ga predlagali demokrati in ki bo ZDA omogočil uvedbo višjih carin za izdelke iz tistih držav, ki vrednost svoje valute umetno vzdržujejo na nizki ravni, je podprlo 348 kongresnikov, proti pa jih je glasovalo 79. Novi zakon bi lahko prizadel zlasti uvoz iz Kitajske, ki po mnenju večine kongresnikov manipulira z vrednostjo juana.

ZDA Kitajsko obtožujejo, da vrednost juana vzdržuje na umetno nizki ravni glede na dolar, zato da bi si pridobila prednost pri izvozu. Potem ko se je lani recesija uradno končala, je začela Kitajska ugotavljati rekordno velike trgovinske presežke, ZDA pa že ves čas zahtevajo, naj Kitajska zviša vrednost juana. "Ne moremo se zanesti na Kitajsko, da bo naredila, kar je prav," je povedal republikanski kongresnik Tim Murphy in tako pojasnil, zakaj je zakon nujno potreben.

Obama: Juan podcenjen, kar prispeva k neuravnoteženi menjavi
Bela hiša zakona, o katerem mora glasovati še senat, nato pa ga mora podpisati še predsednik Barack Obama, uradno ni podprla, je pa zakonodajalcem pomagala pri njegovem oblikovanju, tako da ta ne krši pravil Svetovne trgovinske organizacije (WTO). Že v sredo pa je predsednik Obama dejal: "Razlog, zakaj pritiskam na Kitajsko zaradi njihove valute, je, da je valuta podcenjena. To sicer ni glavni razlog za neuravnoteženo menjavo, zagotovo pa prispeva k temu".

Toda zakon, ki ga je sprejel kongres, v ZDA nima splošne podpore. Kot poroča BBC, mu nasprotuje ameriška trgovinska zbornica, ki je prepričana, da bo zakon za ustvarjanje novih delovnih mest in gospodarsko rast naredil več škode kot koristi.

Kitajska: Zakon ni v skladu s pravili WTO-ja
Na sprejetje zakona se je že odzvala Kitajska, ki je dejala, da ZDA s tem zakonom kršijo pravila Svetovne trgovinske organizacije. "Začeti preiskavo v imenu menjalnih tečajev ni v skladu s pravili WTO-ja," je povedal tiskovni predstavnik ministrstva za trgovino Jao Džjan. Kljub temu je kitajsko ministrstvo za trgovino poudarilo, da je Peking pripravljen sodelovati z Washingtonom pri določitvi ukrepov za bolj uravnoteženo blagovno menjavo med državama.

Kitajska centralna banka je obljubila, da bo menjalni tečaj postal bolj fleksibilen, a ob tem ni navedla ukrepov, ki naj bi jih sprejela. "Kitajska bo izboljšala menjalni tečaj juana glede na ponudbo in povpraševanje na trgu, ob tem pa se bo sklicevala na košarico valut," so v četrtletnem poročilu zapisali na kitajski centralni banki.

ZDA in Kitajska na bojni nogi