Zdolšek pravi, da je Electo zastopal v posameznih promerih, nikoli pa niso imeli trajnega razmerja. Foto: RTV SLO
Zdolšek pravi, da je Electo zastopal v posameznih promerih, nikoli pa niso imeli trajnega razmerja. Foto: RTV SLO
Zoran Jankovič
Janković je javnosti predstavil izjavo nekdanjega predsednika nadzornega sveta Mercatorja Janeza Bohoriča in pojasnila z dnevnega reda 12. redne skupščine delničarjev 12. maja 2006. Foto: RTV SLO

Ne izbirajo več sredstev, s katerimi me želijo diskreditirati, proti meni vodijo gonjo, toda Ljubljančani bodo to spregledali.

Zoran Janković
Zoran Janković
Janković in trije nekdanji člani uprave Mercatorja so zatrdili, da so pri nakupu zemljišč vedno izbirali najugodnejše ponudbe, kar so pokazale tudi kasnejše notranje poslovne analize. Foto: EPA
Trgovski center
Pod lupo revizije je gradnja nekaterih trgovskih centrov. Foto: RTV SLO

Volivci imajo vso pravico izvedeti o poslih, ki mečejo slabo luč na županskega kandidata Jankovića.

Stojan Zdolšek

V Odmevih je povedal, da za posle, ki jih Jankoviću očita revizijsko poročilo, ni nikoli vedel in bi mu jih v nasprotnem primeru odsvetoval, saj so po njegovem mnenju nezakoniti in neetični. Prepričan je, da gre v tem primeru za nepotizem, za neko prakso in etiko, ki je v nekaterih drugih kulturnih okoljih ustaljena, vendar zagotovo ne v urejenih evropskih državah. Po njegovih besedah ni važno, zakaj je revizijsko poročilo prišlo v javnost ravno zdaj, ampak je bolj pomembno, kaj v njem piše.

Zdolšek je odvetnik Pivovarne Laško, ki je po umiku države iz Mercatorja največja lastnica tega podjetja, in ki je tudi naročila omenjeno revizijo. Ali bodo Laščani na podlagi poročila sprožili kakršne koli pravne postopke zoper Jankovića, Zdolšek ni znal povedati, dejal je le, da bodo o tem odločali po objavi celotnega poročila konec oktobra.

Kot je znano, so v torek mediji objavili osnutek poročila o izredni reviziji poslovanja Mercatorja v letih 2001-2005, ki Jankovića bremeni neetičnega in poslovno nesprejemljivega poslovanja. Revizijska hiša Deloitte nekdanjemu predsedniku uprave Mercatorja očita nepregledno poslovanje s podjetjem Electo, ki je v lasti njegovega sina Damijana, sporne nakupe zemljišč na Balkanu, nenavadne kupčije pri gradnji trgovskega centra na Vrhniki in preveč porabljenih sredstev pri organizaciji novoletnih zabav za zaposlene v družbi.

Odziv Jankovića
Janković je o reviziji spregovoril na novinarski konferenci v Ljubljani, na kateri so ga spremljali trije člani nekdanje Mercatorjeve uprave, dva sta tudi kandidata na njegovi svetniški listi. Pojasnil je, da je bilo poslovanje Mercatorja etično nesporno, v skladu s pogodbami ter da so bili postopki poslovanja normalni in skladni s poslovnimi standardi Mercatorja, pri poslovanju pa so bile vedno izbrane najugodnejše ponudbe.

Zatrdil je tudi, da pri poslovanju ni presegel pooblastil, ki mu jih je naložil nadzorni svet družbe, in zavrnil namigovanja, da je šlo pri poslovanju s podjetjem Electa za "nepotizem balkanskega tipa", kot se je izrazil Zdolšek. Ob tem je opozoril, da je bil odvetnik Zdolšek v Mercatorju zaposlen osem let, z Electo pa je sodeloval 12 let, zato je nenavadno, da je na domnevne nepravilnosti opozoril šele zdaj, v času pred volitvami.

Svojim trditvam v prid je predstavil dva notranja Mercatorjeva dokumenta, izjavo nekdanjega predsednika nadzornega sveta Mercatorja Janeza Bohoriča in pojasnila s skupščine delničarjev družbe.



Notranja komisija ni odkrila napak
Revizija kaže, da je med letoma 2001 in 2005 Electa z Mercatorjem opravila tretjino svojih poslov. Janković je pojasnil, da je imel za to dovoljenje nadzornega sveta. Dodal je, da je bila pogodba z Electo prvič podpisana leta 1997, obnovljena pa 2002, podpisal jo je tedanji predsednik nadzornega sveta družbe Janez Bohorič. Da so bili posli nesporni, je potrdil tudi nekdanji predsednik nadzornega sveta Janez Bohorič. Dejal je, da je zaradi govoric o spornem poslovanju ob koncu mandata poslovanje z Electo preverila tudi komisija, ki jo je oblikoval nadzorni svet, ta pa pri poslih ni odkrila nič spornega.

Tudi posel z Volosem ni sporen
Janković je zanikal navedbe, da bi bil posel z Volosem, podjetjem, ki uvaža prehrambene izdelke iz Srbije in katerega solastnik je njegov drugi sin Jure, kakor koli sporen. Tudi ta posel je pregledala notranja Mercatorjeva komisija in pri njem ni odkrila napak. Potrdil je, da je Volos kar 99 odstotkov svojih poslov opravil prav z Mercatorjem, a je hkrati dejal, da sta družbi začeli sodelovati na željo nekega drugega člana uprave.

Posel na Vrhniki običajen
Eden od poslov, ki jih je revizija vzela pod lupo, je gradnja trgovskega centra na Vrhniki. Na Vrhniki je Mercator Electi prodal zemljišče, ta je zgradila trgovski center in ga skupaj z zemljiščem prodala spet Mercatorju. Po besedah Jankovića v tem primeru ne gre za sporen posel, saj je Mercator po podobnem postopku s podjetjem Gradis zgradil tudi center v Lescah.

Očitki zaradi novoletnih zabav

Novoletne zabave, ki jih tudi navaja poročilo revizijske hiše, so bile prirejene v okviru pristojnosti, ki jih ima predsednik uprave družbe, je zatrdil Zoran Janković. Po njegovi presoji je družba Franc Jezeršek s. p., ki je organizirala catering, edina, ki je sposobna organizirati zabavo za 20.000 ljudi, kolikor se jih je udeležilo novoletne zabave leta 2005.

Ne izbirajo več sredstev, s katerimi me želijo diskreditirati, proti meni vodijo gonjo, toda Ljubljančani bodo to spregledali.

Zoran Janković

Volivci imajo vso pravico izvedeti o poslih, ki mečejo slabo luč na županskega kandidata Jankovića.

Stojan Zdolšek