Nizozemska namerava plinsko polje Groningen ugasniti do konca leta 2024, zato so se z Nemčijo dogovorili za nov skupni projekt v Severnem morju. Foto: Reuters
Nizozemska namerava plinsko polje Groningen ugasniti do konca leta 2024, zato so se z Nemčijo dogovorili za nov skupni projekt v Severnem morju. Foto: Reuters

Evropske države skušajo po ruski invaziji v Ukrajini in sprejetih sankcijah zoper rusko gospodarstvo okrepiti domačo proizvodnjo energentov. V Severnem morju med Združenim kraljestvom in Norveško so zaloge nafte in naravnega plina, katerih črpanje bodo zdaj evropske države okrepile.

"Plinsko polje Jackdaw (slov. kavka, op. a.), prvič licencirano leta 1970, je prejelo dokončno regulatorno odobritev. /.../ Dajmo pridobiti več plina iz britanskih voda, da zaščitimo energetsko varnost," je regulatorno odobritev oznanil britanski gospodarski minister Kwasi Kwarteng.

Britanski regulator je še oktobra lani projekt po poročanju Reutersa zaradi okoljskih pomislekov zavrnil. Okoljska organizacija Greenpeace je ob tem že napovedala tožbe, če bodo novi projekt tudi res izvedli.

Shell je medtem pozdravil odločitev in sporočil, da bodo začeli z vzpostavljanjem infrastrukture plinskega polja, s katerim bi lahko načrpali 6,5 odstotka celotne britanske proizvodnje plina. Črpanje plina se bo po napovedih Shella začelo v drugi polovici leta 2025.

Plinsko polje Jackdaw bo priključeno na vozlišče Shearwater, pri čemer pa bo Shell spremenil dosedanje delovanje, saj ogljikovega dioksida iz plina ne bodo več odstranjevali na morju, temveč na kopenskem terminalu St Fergus.

Nizozemska in Nemčija vzpostavljata skupno plinsko polje

Načrt za vzpostavitev novega plinskega polja v Severnem morju sta medtem oznanili tudi Nizozemska in Nemčija. Črpanje plina dobrih 19 kilometrov od obal obeh držav naj bi se začelo konec leta 2024.

Dansko plinsko polje Halfdan. Foto: EPA
Dansko plinsko polje Halfdan. Foto: EPA

Nizozemsko ministrstvo za gospodarstvo je ob tem pojasnilo, da so zvezne oblasti nemške dežele Spodnja Saška še lani zavrnile izdajo dovoljenja za projekt, vendar so si zdaj zaradi vojne v Ukrajini premislile.

Napoved nizozemsko-nemškega plinskega polja prihaja le dan za tem, ko je Rusija prekinila dobavo Nizozemska, saj za ruski plin ni želela plačevati v rubljih.

Nizozemska je bila več desetletij eden največjih dobaviteljev naravnega plina, vendar so v zadnjih letih postali celo neto uvozniki, saj so drastično zmanjšali črpanje iz ogromnega plinskega polja pri Groningenu. Nizozemska vlada vztraja, da bodo plin zaradi potresnih tveganj tam prenehali črpati do leta 2024. Povečanje proizvodnje v Groningenu se omenja le kot zadnja možnost za zagotovitev oskrbe gospodinjstev.