Gorenje v letu dni načrtuje izvedbo treh dokapitalizacij. Foto: BoBo
Gorenje v letu dni načrtuje izvedbo treh dokapitalizacij. Foto: BoBo

Panasonic bo za vsako delnico odštel 4,31 oz. skupno 9,68 milijona evrov, s čimer bo postal 13-odstotni lastnik družbe. Osnovni kapital družbe pa se bo z japonskim vplačilom povečal s sedanjih 66,38 milijona evrov na dobrih 76 milijonov evrov.
V drugi dokapitalizaciji, ki bo neposredno po prvi, bodo nove delnice lahko kupili še vsi obstoječi delničarji. Takrat bodo osnovni kapital povečali za največ 43,56 milijona evrov na skupaj največ 119,62 milijona evrov. V ta namen bo izdanih največ 10,4 milijona novih navadnih delnic, prav tako po ceni 4,31 evra.

Delnice, ki ne bodo vpisane ali v celoti vplačane v sekundarni izdaji, lahko uprava Gorenja ob soglasju nadzornega sveta ponudi v odkup tretjim osebam ali zaposlenim. Po nasprotnem predlogu Franja Bobinca, sicer predsednika uprave Gorenja in njegovega delničarja, so lastniki podprli tudi tretje povečanje kapitala družbe, in sicer z odobrenim kapitalom.
Skupščina je tako pooblastila upravo, da v letu dni izpelje tretjo dokapitalizacijo. Osnovni kapital se bo v tem krogu lahko povečal za največ 9,68 milijona evrov isti ceni 4,31 evra na delnico. Sprejet je bil tudi sklep o uvrstitvi Gorenjevih delnic tudi na varšavsko borzo.