Foto: BoBo
Foto: BoBo

Cena pšenice, ki Žitu predstavlja najpomembnejšo surovino, se je od začetka napadov na Ukrajino povišala za več kot 100 odstotkov. Če k temu dodamo še nedavne podražitve energentov in dve leti nestabilnega poslovanja zaradi covida, je konsolidacija proizvodnje prekarskih izdelkov, ki so jo v Podravki potrdili že novembra lani, razumljiva. Dva obrata, v Novem mestu in v Ljubljani za Bežigradom, se zapirata. Kruh, pecivo in druge pekarske izdelke bodo tako proizvajali le še na treh lokacijah, na Vrhniki, v Mariboru in na Viču v Ljubljani.

"V to posodobitev bomo vložili več kot 10 milijonov evrov, in sicer s ciljem avtomatizacije, boljše učinkovitosti in pa večje donosnosti pekarstva," je pojasnila Karmen Pangos, generalna direktorica Žita. Proizvodnja testenin na sedežu podjetja v Ljubljani za zdaj ostaja. So pa analize pokazale, "da se bodo določeni proizvodni programi nadaljevali v skupini Podravka".

V Žitu ne zanikajo, da bodo za optimizacijo stroškov morali tudi odpuščati. Koliko ljudi bo ostalo brez dela, ta trenutek še ne želijo razkriti. "Nekaterim zaposlenim bomo ponudili nova delovna mesta, jih bomo razporedili v nove obrate. Vsekakor pa bomo vsem tistim, ki si želijo predčasne upokojitve, to tudi omogočili," je dejala Pangos.

Obljubljajo, da bodo odpuščali oziroma upokojevali v dogovoru s sindikati, tisti, ki bodo ostali brez dela, pa bodo upravičeni do odpravnin. Je pa obstoj Žita in njihovih proizvodnih linij pomemben tudi za celotno slovensko kmetijsko živilsko panogo. Od takih podjetij je namreč odvisnih veliko malih in velikih kmetov.

Žito bo moralo zpreti dva obrata