Največji nizkocenovni letalski prevoznik v Evropi bo zaradi stavke odpovedal okoli 400 letov. Foto: Reuters
Največji nizkocenovni letalski prevoznik v Evropi bo zaradi stavke odpovedal okoli 400 letov. Foto: Reuters
Charleroi
Zaradi odpovedanih letov se je v zagati znašlo okoli 55.000 potnikov. Foto: Reuters

Stavka se je začela ob 3.01 in bo trajala do sobote do 2.59. Piloti želijo novo kolektivno pogodbo, ki bi jim prinesla boljše delovne pogoje, kar vodstvo družbe zavrača. Sindikati zahtevajo, da letalski prevoznik zaposlene zaposli skladno z zakonodajo države, v kateri delajo, in ne irsko zakonodajo. Ob tem zahtevajo tudi, da vodstvo družbe sindikate prizna kot reprezentativne, kar je sicer doslej storilo le za sindikate v Veliki Britaniji in Italiji.

V vodstvu podjetja ocenjujejo, da imajo piloti "odlične delovne pogoje" in povprečno letno plačo 150.000 evrov, kar je več od pilotov pri konkurenčnem Eurowingsu.

Ryanair se je v velikih težavah znašel že lani decembra, tik pred božičnimi prazniki, ki so eden izmed vrhuncev leta. Takrat je vodstvo priznalo aktivnosti sindikatov, kar se je zgodilo prvič v njegovi 30-letni zgodovini. Nezadovoljstvo zaposlenih pa se s tem ni končalo. Od takrat so zaposleni izvedli več stavk zaradi nezadovoljstva s kolektivno pogodbo. Julija, ko je 49 ur stavkalo letalsko osebje v Belgiji, na Portugalskem in v Španiji, je bilo odpovedanih okoli 300 poletov.

Danes je največ, okoli 250, poletov odpovedanih v Nemčiji, okoli 100 v Belgiji ter okoli 40 na Irskem in na Švedskem.

V četrtek je nizozemsko sodišče zavrnilo zahtevo vodstva Ryanaira, da prepreči stavko na Nizozemskem, tako da so se piloti današnji stavki pridružili. Ryanair je sicer pozneje v sporočilu za javnost sporočil, da ne bodo odpovedali nobenega od 22 poletov na Nizozemsko, poroča BBC.

Nemški sindkat opozarja na dolgo bitko
Pogajalec za plače pri nemškem sindikatu pilotov in letalskih inženirjev Vereiningung Cockpit (CV), Ingolf Schumacher, je za Reuters dejal, da se morajo piloti pripraviti za "zelo dolgo bitko", ki bi lahko trajala mesece, preden bodo uvedli spremembe pri najcenejšem nizokocenovniku v Evropi.

Stavke so zdaj največji izziv za direktorja Michaela O'Learyja, ki naj bi v preteklosti celo dejal, da si raje odreže roko, kot prizna sindikate. Ob neki drugi priložnosti je med stavko nalagalcev prtljage kar sam pomagal naložiti kovčke na letalo.

Ryanair zaradi stavke odpovedal 400 letov
Ryanair zaradi stavke odpovedal 400 letov