Hrvaški evro. Foto: EPA
Hrvaški evro. Foto: EPA

V teoriji je potrošnik zaščiten pred višjimi nadomestili, a v praksi so stvari drugačne. Dodatna nadomestila namreč zaračunavajo lastniki bankomatov, in ne banka, ki je izdala plačilno kartico, v sporočilu za javnost opozarjajo na ZPS-ju.

Pojasnili so, da vam vaša banka znotraj EU-ja za dvige na bankomatih res ne sme zaračunati višjega nadomestila, kot če bi denar dvignili na bankomatu v svoji državi doma. "Svoji banki tako v navedenih primerih res plačate enako nadomestilo kot doma, a svoj lonček pristavi še banka ali drugi lastniki bankomatov, ki za dvige zaračunajo od nekaj evrov pa tudi do deset evrov ali več. Provizija je običajno vezana na posamezen dvig in ni odvisna od višine zneska. Tako lahko za dvig desetih evrov plačate dodatnih deset evrov provizije," so zapisali.

Bankomatu, ki zaračunava provizijo, se izognite

O dodatnih stroških dviga morate biti na zaslonu bankomata pred dvigom obveščeni in ga lahko prekinete. In poiščete drug bankomat, ki provizije ne zaračunava, poziva ZPS. Po informacijah ZPS-ja večina hrvaških bank provizije zaračunava in se jim je zato težko izogniti, še posebej v odročnejših krajih, kjer je manj ponudnikov bankomatov.

Provizije po poročanju nekaterih medijev ne zaračunava Istarska kreditna banka.

Plačujte s plačilnimi karticami

Na ZPS-ju svetujejo še, da na Hrvaško s sabo vzamete tudi nekaj gotovine, saj zdaj pretvorba v kune ni več potrebna, tam pa čim več plačujete s plačilnimi karticami. Če že morate dvigniti gotovino, se bankomatom, ki zaračunavajo dodatne provizije, na katere morate biti predhodno opozorjeni, izognite.

Zunaj evroobmočja vedno dvignite/plačajte brez konverzije

Drugje zunaj evroobmočja bodite pozorni tudi na menjalne tečaje in na bankomatu vedno izberite dvig/plačilo brez konverzije oziroma v lokalni valuti, so sklenili.