Semolič meni, da takšna podjetja potrebujejo najsposobnejši menedžment in odgovorne lastnike. Foto: BoBo
Semolič meni, da takšna podjetja potrebujejo najsposobnejši menedžment in odgovorne lastnike. Foto: BoBo

Predsednik zveze (ZSSS) Dušan Semolič je pojasnil, da je bil v Aha Muri izpolnjen le eden izmed treh pomembnih pogojev za obstoj tako velike tovarne, in sicer delavci, "ki so s svojim znanjem izdelovali resnično kakovostne izdelke". Nista pa bila izpolnjena druga dva pomembna pogoja: podjetje ni delovalo v poslovnem okolju, ki bi podpiralo industrijo, upravljavci pa niso storili, kar bi morali, meni.

Generalni sekretar Sindikata tekstilne in usnjarsko-predelovalne industrije Slovenije pri ZSSS-ju Anton Rozman je ob tem izrazil nerazumevanje do vlade, ministrstev, Dursa in delodajalskih združenj, ki se ne sprašujejo, kaj stečaj družbe pomeni z vidika nacionalnega interesa.

Drag stečaj
Prav tako bo stečaj Aha Mure davkoplačevalce po njegovih okvirnih izračunih stal okoli osem milijonov evrov. Nekdanjih 1.200 zaposlenih bo dobilo vsaj eno plačo iz jamstvenega sklada, kar skupno znese okoli milijon evrov, od devet do 12 mesecev bodo prejemali nadomestila za brezposelnost, za kar bo potrebnih okoli šest milijonov evrov, pri nekaterih pa je treba računati še na socialne transferje, ki bodo stali še okoli milijon evrov, je naštel. Precejšen bo tudi izpad vplačanih socialnih prispevkov, je spomnil, ob tem pa priznal, da ti vendarle niso bili plačani že več kot leto dni. Poleg tega bodo delavci Aha Mure težko zaposljivi, je dodal.

Odločitev za stečaj se mu zdi posebej neprofesionalna tudi ob informacijah, da je bila solastnica Aha Mure Mojca Lukančič menda zelo blizu rešitve za poplačilo dolga do Dursa. Sindikalist se je ob tem vprašal, ali se za propadom morebiti ne skriva kak drug interes.

Bo morala država plačevati tudi odškodnino?
Sekretar Območne organizacije ZSSS-ja Pomurje Jože Türkl pa je poudaril, da če bodo ugotovili, da Durs, ki je več kot leto dni čakal na plačilo socialnih prispevkov zaposlenih v podjetju, ni storil vsega, kar bi moral, bodo od države zahtevali odškodnino oz. poplačilo teh terjatev.

Sindikat se bo sicer po njegovih besedah skušal s stečajnim upraviteljem čim prej dogovoriti za prijavo terjatev delavcev v stečajno maso in prijavo za izplačila iz jamstvenega sklada. ZSSS bo delavcem nudil tudi strokovno in pravno pomoč, potem ko se bo izteklo kratko obdobje prejemanja nadomestila za brezposelnost, pa zaradi duševnih stisk še druge oblike pomoči, je dejal. V ZSSS-ju so prepričani tudi, da težave, nastale s stečajem Mure, ne smejo biti prepuščene Pomurju, saj da mora biti to težava države.