Znova mučno obdobje za delavce Mure. Foto: BoBo
Znova mučno obdobje za delavce Mure. Foto: BoBo
Mura znova v stečaj
Socialna bomba tiktaka tudi v Kopru

Solastnica Aha Mure Mojca Lukančič je na naroku 16. maja obljubila, da bo v tem času nova zasebna vlagateljica iz Nemčije, o kateri kaj več ni povedala, nakazala denar. A to se ni zgodilo.

Mura gre v stečaj, stečajni upravitelj pa bo Stevo Radovanović, je sporočila dopisnica TV Slovenija Cirila Sever.

Sodnik okrožnega sodišča v Murski Soboti Franc Granfol je že na naroku pred tednom dni ugotovil, da so zakonski pogoji za stečaj Aha Mure izpolnjeni. A je glede na obljubo Lukančičeve odločitev prestavil na danes.
"Naj stopi pred zaposlene, če si upa"
Zaposleni v Aha Muri pa so zaradi stečaja razočarani in ogorčeni nad ravnanjem lastnikov. "Še včeraj so govorili o rešitvi in vlagatelju, tudi novinarjem so poslali sporočilo, da rešitev je, da je treba za Muro držati pesti, kjer so zdaj te pesti in kje je ta rešitev. Naj stopi pred zaposlene, če si upa," je s solzami v očeh ob novici o stečaju dejala predsednica sindikata Jolanka Horvat in pri tem mislila na Lukančičevo.

Pojasnila je, da so Lukančičevo klicali od 7. ure, a se ni oglasila, čeprav je sicer vedno dvignila telefon in dala odgovor, kakršen koli že. "Upali smo, verjeli pa ji pravzaprav nismo. Do vodstva smo prišli, ga spraševali o informacijah, vendar ni imelo nobenih, nobenega odgovora. Delavci so tako po radiu slišali, da je stečaj objavljen na Ajpesu. Imamo takšne lastnike, država pa to gleda, dovoljuje, da zapravijo še tisto malo, kar je ostalo od Mure," je pred novinarji povedala Horvatova. Ali bomo delo nadaljevali in končali, kar je naročeno, bo odločil stečajni upravitelj, sicer pa naročila imamo, zmogljivosti so zasedene, je še dodala.

Brez dela 1.200 ljudi
Računi družbe so ves čas blokirani, dolg do Dursa pa je več kot 6,3 milijona evrov. Od tega je 3,8 milijona evrov neplačanih prispevkov za pokojninsko in invalidsko ter dva milijona evrov za zdravstveno zavarovanje delavcev.

V Aha Muri je trenutno zaposlenih okoli 1.200 ljudi, veliko jih je čez mučni postopek stečaja in izgube dela šlo že ob prejšnjem stečaju podjetja. Prvi stečaj je bil za Muro in tri njene hčerinske družbe uveden oktobra 2009, ko je brez dela ostalo 2.624 delavcev.

Že lani odpuščali
Delo se je nadaljevalo v štirih hčerinskih podjetjih, v katerih je ostalo 650 delavcev. Največje od teh je bila družba Mura in partnerji, ki jo je skupina Aha za deset milijonov evrov kupila poleti 2011 in jo preimenovala v Aha Mura.

Pri tem je s 5,8 milijona evrov nepovratne pomoči sodelovala tudi država, v zameno pa bi moral novi lastnik vsaj pet let ohraniti 1.561 delovnih mest, prijavljeni investicijski projekt pa izvesti že do konca lanskega leta. A zaradi težav v tekstilni panogi, ki je še vedno v recesiji, in upada naročil so lani poleti začeli odpuščati zaposlene.

V celotni skupini Aha je 12 podjetij z 2.000 zaposlenimi, dolg skupine pa znaša 60 milijonov evrov, od tega je Aha Mura dolžna največ.

Mura znova v stečaj
Socialna bomba tiktaka tudi v Kopru