Foto: BoBo
Foto: BoBo

Z letošnjim januarjem se mora skladno z zakonom o minimalni plači iz leta 2018 za izračun minimalne plače uporabljati nova formula, na podlagi katere mora za najmanj 20, a ne za več kot 40 odstotkov presegati izračunane minimalne življenjske stroške. Znesek minimalne plače določi minister za delo po predhodnem posvetovanju s socialnimi partnerji in ga najpozneje do 31. januarja objavi v uradnem listu.

ZSSS: Dvig minimalne plače bo široko koristen

Sorodna novica Z novo formulo za izračun se zvišuje minimalna plača

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), kjer so zadovoljni, da vlada kljub prizadevanjem delodajalcev minimalne plače ni zamrznila, menijo, da bo uveljavitev zakona o minimalni plači v celoti pozitivno vplivala na gospodarsko rast, potrošnjo, rast produktivnosti in trg dela. Pričakujejo pa razpravo o višini dviga minimalne plače glede na zastarelo zadnjo študijo minimalnih življenjskih stroškov, ki je bila izdelana leta 2017 na podlagi cen iz leta 2016.

"Mnenja smo, da trenutno veljavni znesek v višini 613 evrov ne ustreza dejanskim minimalnim stroškom oz. da je prenizek. Menimo, da so minimalni življenjski stroški vsaj za 15 odstotkov višji od zadnjih določenih, zato bi ustrezno morala biti določena tudi minimalna plača, torej najmanj 847 evrov," so v sporočilu za javnost poudarili v ZSSS-ju in spomnili, da so na to lani večkrat opozorili ministra za delo, a da odgovora niso dobili.

Nekaj obsežnih zvišanj

Slovenija je minimalno plačo uvedla leta 1995, od takrat pa je prišlo do dveh občutnejših zvišanj. Prvo je prinesla nova zakonodaja leta 2010. Potem ko je leta 2009 znašala 593 evrov bruto, jo je zakon o minimalni plači zvišal na 734 evrov bruto, a je podjetjem dopustil postopen prehod na novo višino do konca leta 2011.

Precejšnje zvišanje je prinesla še novela tega zakona leta 2018, ki je minimalno plačo za leto 2019 postavila pri 887 evrov bruto, za leto 2020 pa pri 940,58 evra bruto in hkrati iz nje izvzela vse dodatke, tako da se ti izplačujejo posebej. S to novelo je z letošnjim letom za določanje višine minimalne plače pomemben tudi znesek minimalnih življenjskih stroškov.

Levica podprla sindikate

V Levici so podprli zahtevi ZSSS-ja, da se pri letošnjem dvigu minimalne plače upošteva tudi rast minimalnih življenjskih stroškov in da se minimalna plača dvigne vsaj na 847 evrov neto.

"Formula, ki je bila sprejeta z zakonom na pobudo Levice, zagotavlja, da mora minimalna plača s 1. januarjem 2021 znašati od 20 do 40 odstotkov več, kot znašajo minimalni življenjski stroški," so navedli.

Strinjajo se, da veljavni znesek minimalnih življenjskih stroškov pri 613 evrih ne ustreza dejanskemu stanju. Veljavni izračun je namreč osnovan na podatkih iz leta 2016, zato bi morala biti višina minimalne plače ustrezno prilagojena. Ministrstvo so pozvali, da upošteva pozive delavcev in minimalno plačo določi višje, kot znaša zakonski minimum.