Hrvaški gospodarski minister Davor Filipović je bil do Petrola kritičen že decembra. Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Bobo
Hrvaški gospodarski minister Davor Filipović je bil do Petrola kritičen že decembra. Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Bobo

Kot poročajo hrvaški mediji, je gospodarski minister Davor Filipović prejšnji teden dejal, da bi gorivo prej natočil na vseh drugih bencinskih servisih kot na Petrolu, ki je po njegovih besedah brez razloga za eno uro zaprl bencinske servise na Hrvaškem. To so v Petrolu storili konec decembra zaradi nezadovoljstva z regulacijo cen pogonskih goriv. Filipović je bil do največjega slovenskega trgovca z naftnimi derivati zaradi te poteze kritičen že takrat. Med drugim je dejal, da ne bo hrvaška vlada "nikomur dovolila, da sega globoko v žep naših državljanov, storili bomo vse, da jih zaščitimo".

Na zadnjo izjavo Filipovića so se odzvali na slovenskem ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, na zagovor pa so poklicali tudi hrvaško veleposlaništvo v Sloveniji. "Nesprejemljivo je, da nosilci oblasti s položaja moči diskriminirajo slovenska podjetja, vplivajo na odločitve potrošnikov in kršijo pravila notranjega trga EU-ja. Petrol je resno podjetje in Slovenija se bo vedno odločno odzvala na neprimerna ravnanja predstavnikov drugih držav, ki imajo negativen vpliv na delovanje ali ugled slovenskega podjetja," so zapisali v sporočilu za javnost.

Od hrvaških oblasti pričakujejo, da zagotovijo polno svobodo in enakopraven položaj za vsa slovenska podjetja na Hrvaškem. "Pričakujemo, da se bodo ministri v prihodnje vzdržali takšnih izjav, ki ne prispevajo k dobrim gospodarskim odnosom med dvema prijateljskima državama in dobrim medsosedskim odnosom," so poudarili. Dodali so, da bodo o "neprijetni situaciji" obvestili tudi Evropsko komisijo, in napovedali, da bodo še naprej pozorno spremljali dogajanje v povezavi z družbo Petrol na Hrvaškem.