Foto: BoBo
Foto: BoBo

Poslanci Svobode Mateja Čalušić, Robert Janev in Tamara Kozlovič so ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luko Mesca v pisnem poslanskem vprašanju spomnili, da so v zadnjem obdobju medijski prostor zaznamovali tudi pozivi Sindikata gostinstva in turizma Slovenije, naj se nemudoma ustavijo prezaposlitve sobaric iz državnih turističnih podjetij k zunanjim izvajalcem.

Ob tem jih je zanimalo, koliko je bilo v zadnjih petih letih inšpekcijskih nadzorov v povezavi z outsourcingom čistilnih storitev.

Mesec jim je v pisnem odgovoru pojasnil, da področje spremlja tudi Inšpektorat RS za delo. V praksi pa delavce za čiščenje posredujejo tudi zavezanci, ki niso registrirani za dejavnost čiščenja, zato celostna statistika kršitev ni na voljo.

Minister za delo Luka Mesec. Foto: MMC RTV SLO
Minister za delo Luka Mesec. Foto: MMC RTV SLO

Je bilo pa po njegovih besedah pri zavezancih, ki opravljajo dejavnost čiščenja, od 1. januarja 2018 naprej opravljenih 551 nadzorov s področja delovnih razmerij in 273 inšpekcijskih nadzorov s področja varstva in zdravja pri delu.

Na področju delovnih razmerij so bile najpogostejše kršitve, povezane z izplačilom regresa, izplačilom plač; z delovnim časom in obveznim počitkom ter z vodenjem evidenc. Izstopale so tudi kršitve nezakonitega posredovanja delovne sile brez vpisa v register in zaposlovanje tujcev brez ustreznih informativnih listov, je nanizal.

Dodal je, da se inšpektorat letos spoprijema tudi s primeri, ko pravne ali fizične osebe, ki niso vpisane v register, posredujejo delavce uporabnikom prek fiktivnih podizvajalskih pogodb o poslovnem sodelovanju.

Minister je ponovil, da pripravljalne dejavnosti za strategijo za odpravo prekarnosti, h kateri se je vlada zavezala tudi v koalicijski pogodbi, že potekajo, dejavnejše delo pri dokumentu "pa bo steklo po zaključku trenutnih prednostnih zakonodajnih postopkov na področju delovnih razmerij, ki pa parcialno že tudi sami naslavljajo določene vidike prekarnosti". Ob tem je omenil pred kratkim sprejeto novelo zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti ter predvideno novelo zakona o delovnih razmerjih, ki je od zime predmet pogajanj socialnih partnerjev.

"Poudariti velja, da je naslavljanje obravnavanega področja med prednostnimi nalogami dela ministrstva, sama časovnica pa je povezana tudi s sodelovanjem vseh ostalih sodelujočih deležnikov na tem področju in ostalih prednostnih zadev in jo je v tem trenutku zelo težko natančno predvideti, saj nanjo vpliva veliko dejavnikov," je sklenil.