Foto:
Foto:
false
Šola1
Prometna šola Maribor
Šola2
Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje

V drugi tekmovalni oddaji Gymnasium.eu se bomo ustavili na britanskem otoku. V prvi državi članici, ki se je odločila, da Evropske unije ne potrebuje več. Z dijaki in dijaki Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje – srednjo poklicno in strokovno šolo bomo poskušali ugotoviti, zakaj so se Britanci na referendumu odločili, da odidejo, kdaj bodo to zares storili, kakšne bodo posledice za ostale članice ter ali jim bo sledila še kakšna država.

Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske se je evropski povezavi pridružilo leta 1973. Kot ena od gospodarsko močnejših članic si je v primerjavi z drugimi državami znotraj EU priborila določene privilegije – ohranila je svojo valuto in se izognila nekaterim ukrepom skupne kmetijske politike. Kljub temu, da je še v začetku letošnjega leta britanski premier David Cameron obljubljal reformo EU po britanskih taktih, so se konec junija Britanci odločili, da gredo znova na svoje.

Javnomnenjske raziskave pred sicer nezavezujočim referendumom so napovedale tesen izid v prid britanskemu obstanku v EU. Končni izkupiček je bil drugačen in v Evropi je kljub temu, da bi lahko na podlagi javnega mnenja pričakovali tudi takšen rezultat, završalo. Je to konec Evropske unije, kot jo poznamo? Kako močna je brez Združenega kraljestva? Kakšne so spremembe, ki bodo sledile izstopu? Kaj bo s tujimi delavci na otoku? Kaj z Britanci, ki delajo v drugih članicah EU? Bo sledila nova gospodarska kriza? Je potrebna korenita reforma Evropske unije?

Odločitev, ki je zaradi želje Škotske, da ostane del EU, razdvojila tudi otočane, je bila voda na mlin evroskeptikom. Za njih je to dokaz, da se je mogoče vnovič »osamosvojiti«, da je mogoče oditi izpod okrilja EU. Desničarski politiki Geert Wilders z Nizozemske, Francozinja Marine Le Pen in Italijan Matteo Salvini tako že od poletja v svojih državah pozivajo k referendumu o obstanku v evropski povezavi. Bodo Nizozemska, Francija in Italija naslednje ubežnice?

Kakšno je mnenje mladih, kako bi se oni odločili, če bi imeli pred seboj vprašanje »Ostati v EU ali oditi?«, kaj bodo vprašali evropskega poslanca Iva Vajgla, boste izvedeli v sredo po 20. uri. Debato s 1. programa Radia Slovenija bomo skupaj z dijaki Srednje trgovske šole Ljubljana, Srednje ekonomske in trgovske šole Šolskega centra Nova Gorica, Gimnazije Moste in ter drugimi zainteresiranimi po oddaji nadaljevali na mobilni aplikaciji Gymnasium.eu.