Foto:
Foto:
Šola1
Zvezna gimnazija in ZRG za Slovence v Celovcu
Šola2
Dvojezična zvezna trgovska akademija

Projekt u bomo med zimskimi počitnicami v Sloveniji nadaljevali pri zamejcih. V Celovcu se bomo 22. februarja z dijaki Zvezne gimnazije za Slovence in Dvojezične zvezne trgovske akademije pogovarjali o multikulturnosti in večjezičnosti. Temi sta v zadnjem času še posebej aktualni in tudi povezani: prav materni jezik je bistveni element kulturne identitete. Zanimalo nas bo torej, kako se večjezičnost in multikulturnost izražata v njihovem okolju - glede na to, da gre za dvojezično območje in je Železna Kapla primer dobre prakse integracije ljudi, ki so v Avstriji poiskali boljše in varnejše življenje?

Avstrija je tretja država v Evropi po številu prošenj za azil, več kot 80 tisoč jih tam čaka za zatočišče, v preteklih dveh letih pa smo bili priča njenim prizadevanjem za omejitev vstopa beguncev in migrantov v državo, še vedno obstaja tudi nadzor na slovensko-avstrijski meji. Poleg prebežnikov so tudi slovenska narodnostna manjšina in slovenski delovni migranti v Avstriji v zadnjih mesecih doživeli nekaj hladnih tušev s strani avstrijskih državnih in deželnih ustanov: v osnutku nove deželne ustave avstrijske Koroške je zapisano, da je zgolj nemščina deželni jezik, dvojezične table še vedno burijo duhove, Avstrija pa zaostruje pogoje za delo in zaposlitev za državljane drugih evropskih držav, s čimer jih na trgu dela in storitev postavlja v neenakovreden položaj.

Poleg enotnega trga in prostega pretoka ljudi naj bi Evropska unija varovala tudi bogato jezikovno različnost Evrope in spodbujala učenje jezikov. Njen cilj je omogočiti, da se državljani poleg maternega jezika lahko sporazumevajo še v dveh drugih jezikih. Kako se torej ta načela in vrednote Evropske unije udejanjajo v Avstriji? Kaj v tem kontekstu pomeni izvolitev Alexandra Van der Bellna za novega avstrijskega predsednika? Kakšen je po mnenju mladih zamejcev položaj slovenske manjšine v Avstriji in slovenščine na avstrijskem Koroškem? Se mladi med seboj pogovarjajo v slovenščini ali nemščini? Kakšne prednosti in slabosti vidijo v večjezičnosti in multikulturnosti?

Oddaja ne bo tekmovalna, zato po njej na mobilni aplikaciji ne bo glasovanja. Bo pa po oddaji potekala spletna debata, ki bo tako kot vsak teden prinesla nagrajenca, ta pa se bo na koncu projekta potegoval za Iphone 7. Vabljeni torej, da o temi svoje mnenje poveste tudi dijaki iz Slovenije!